Dansk ekskriminell: – Norske myndigheter svikter folk som vil ut av kriminelle miljø

Norske myndigheter gjør for lite for å hjelpe folk ut av kriminelle miljø, mener ekskriminelle Michael Green. For en uke siden fortalte Viljar Espeland at han var i livsfare – siden da har han slitt.

Michael Green

Michael Green, leder for TBM. Han mener norske myndigheter burde gjort mer for å hjelpe ekskriminelle.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Han har det ikke godt. Han vet ikke hva han skal gjøre, sier Michael Green om Viljar Espeland.

Green var i mange år med i én-prosent-klubbene Hells Angels og Bandidos, men de siste årene har han hjulpet folk ut av miljøet. Han leder foreningen Tidligere bandemedlemmer (TBM Scandinavia), og har selv sittet i fengsel.

Sist uke så han Viljar Espeland gjøre noe som er svært uvanlig: Snakke offentlig om sin tid i én-prosent-miljøet. Det har Green selv aldri gjort.

– Vi forstår ikke hvorfor han har gått til pressen med dette. Det må være et tegn på avmakt og frustrasjon. Han vil gjerne ha hjelp, men får ikke, sier han.

Viljar

Viljar Espeland snakket ut om livet sitt i MC-klubben Satudarah i forrige uke.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Vanskelig exit

NRK har vært i kontakt med Espeland, som av hensyn til egen sikkerhet ikke ønsker å uttale seg mer. Han forteller likevel om en knalltøff hverdag, og føler seg sviktet av Nav, politiet og myndighetene generelt. Han har vurdert å begå ny kriminalitet for å klare seg.

Politiet har tidligere opplyst at Espeland ikke var i noe beskyttelsesprogram. Årsaken er blant annet at han ikke brutt fullstendig med miljøet.

– Hva slags hjelp kan man egentlig få i Norge?

– Så vidt jeg vet, ingenting. I Danmark har man et exit-program. Programmet er overlatt til kommunene. De hjelper til med blant annet jobb.

Annerledes i Danmark og Sverige

Tore Bjørgo, professor ved Politihøgskolen og C-REX (Senter for ekstremismeforskning), har jobbet med temaet i flere år. Han er enig i at Norge mangler et skikkelig tilbud.

Tore Bjørgo

Professor Tore Bjørgo har skrevet bok om forebygging av kriminalitet og sett på problematikken rundt exit fra MC-miljø.

Foto: NRK

– Vi har veldig lite utover den vanlige innsatsen for rehabilitering av kriminelle, sier han.

Slik er ikke situasjonen i Danmark og Sverige, forklarer professoren. I Danmark heter programmet «Exit for rockere og bandemedlemmer», og retter seg mot tidligere medlemmer i klubber som Hells Angels og Satudarah, og etniske gjenger som har vært i krig med hverandre. Både politiet, fengselsvesenet og kommunene er med.

I Sverige finnes prosjektet Passus, som er rettet mot gjenger og medlemmer av biker-grupper. Både tidligere medlemmer av miljøet, og profesjonelle, bidrar.

Enkelte lokale initiativ

I Norge finnes det ifølge Bjørgo enkelte lokale initiativ. Stiftelsen Wayback jobber for at straffedømte skal få et liv uten rus og kriminalitet etter soning. Et prosjekt i Trondheim retter seg mot unge voksne i en Hells Angels-støttegruppe.

Bjørgo er litt skeptisk til TBM, og mener det har vært kontroverser rundt foreningen, men er enig i at det gjøres for lite i Norge.

– Spørsmålet er om man skal bygge nytt, eller videre på det man har. Innsatsen gjennom kriminalomsorgen kan forsterkes, og få mer fokus på folk som har vært i denne type grupper, sier han.

Green: – Det kan ende tragisk

Torsdag ba NRK Justisdepartementet om en kommentar, men fredag kveld har departementet fortsatt ikke svart.

Det tidligere bandemedlemmet Michael Green er imidlertid klar på at det kan gå galt.

– Det kan fort ende tragisk. TBM er en frivillig forening, og har ikke økonomi til å kunne forsørge Viljar. Viljar har fortalt sin historie til media, og vil gjerne ha hjelp, men det får han ikke av myndighetene, sier Green.