NRK Meny
Normal

Dalane videregående vil «gå for livet»

Dalane videregående skole i Egersund skal trimme elevene. Foreslår som første skole i landet å kutte ned på undervisningen for å gå tur.

Ruben Mong, Jon Arne Hoås og Marta Svendsen

VIL HA GÅTUR I SKOLEN: Det var Jon Arne Hoås (i midten) som kom på forslaget om å bruke fem minutter av hver skoletime på trim. Ruben Mong til venstre, og Marta Svendsen til høyre.

Foto: Øystein Ellingsen/NRK

Geirulf Tronerud

POSITIV: Høgskolelektor Geirulf Tronerud er positiv til forslaget.

Foto: Øystein Ellingsen

Dalane videregående skole vil kutte en halvtime i undervisningen og innføre daglig fellestrim for alle på skolen.

– Ungdommene av i dag sitter så mye stille at vi er nødt til å gjøre noe, sier idrettslektor ved skolen, Jon Arne Hoås, som står bak forslaget.

– Ser vi på statistikken så er bare én av fem voksne i så mye aktivitet som anbefales for å oppnå helsemessige fordeler, både fysiske og psykiske. Og fallet i aktivitetsnivået er størst akkurat i den alderen videregående elever er i.

– Har vurdert å komme med forslaget lenge

– Hvordan fikk du ideen?

– Jeg vet ikke. Jeg har tenkt på det ganske lenge, men problemet er at det er veldig mange utfordringer før vi får dette til å fungere. Derfor har jeg vurdert det før jeg kom frem til at jeg har lyst til å høre om flere vil være med og prøve.

Både Utdanningsforbundet, lektorlaget og elevene har stilt seg positive til ideen, og nå skal skolen søke kunnskapsdepartementet om lov til å gjennomføre tiltaket.

– Stemningen er veldig positiv. Selvsagt er det en del som ikke har samme synspunkt, men de fleste ser flere fordeler enn ulemper med dette.

Elevrådsleder: – Bedrer læringen

Elevrådsleder på Dalane videregående skole, Martha Svendsen, har tro på at tiltaket kan forbedre læringseffekten.

– Personlig ser jeg bare positivt på forslaget. Det forbedrer læringen vår, og vi får en sosial halvtime.

– Hvordan var stemningen blant elevene da det ble presentert?

– Elever er ikke så glade i å få ting tredd ned over hodet, men etter hvert som vi fikk diskutert det, så ble de fleste positive og så at dette var noe som kunne være godt.

Støtte fra Universitetet i Stavanger

Og i det idrettsfaglige miljøet ved Universitet i Stavanger blir prosjektet, som har fått arbeidstittelen ”Gå for livet”, støtte fra høgskolelektor Geirulf Tronerud.

– Det er et lavterskeltilbud som vil bidra til flere positive effekter, i tillegg til akkurat den umiddelbare fysiske vi ser, sier han. Det er flere ungdommer som får komme ut, og som får snakke med folk som de ikke nødvendigvis får snakke med ellers bak skjermen sin. Det i seg selv er en viktig ting. Og den sosiale effekten er at det river ned barrierer mellom mennesker og skaper kontakter. De møtes på en annen arena.

Rektor vil også gå

Og det er ikke bare elevene ved Dalane videregående skole som skal ut og gå hvis prosjektet får grønt lyd. Også rektor Aslaug Undheim lover å delta hver dag.

– Selvsagt. Jeg gleder meg til det. Og jeg håper inderlig at vi får forslaget godkjent. Jeg syns det er fantastisk å kunne få være ute sammen med elever og ansatte i en sånn sammenheng.