48 millimeter på tolv timer, og mer kommer

Indre Ryfylke og sør i Rogaland kommer til å merke ekstremværet «Synne» mest, melder meteorologen.

Indre Ryfylke og sør i Rogaland kommer til å merke ekstremværet «Synne» mest, melder meteorologen.

VIDEO: Vannet fosser i Eigersund, og meteorologene varsler at det kommer mer.

– Det har kommet en god del nedbør flere steder, og det er vind i tillegg, og det vil ikke gi seg med det første, sier statsmeteorolog Anne Solveig Andersen.

Ekstremværet «Synne» har nådd Sør-Vestlandet, foreløpig uten store konsekvenser lørdag morgen. Det har likevel vært mye regn. NVE frykter store ødeleggelser når stormen tar seg opp.

– Aller mest nedbør har det kommet i Eik-Hove, sør i Rogaland, med 48 millimeter på tolv timer. Det er jo en god del. Frontsystemet med nedbør kom i natt, og vil holde seg i Sør-Rogaland og på Agder-grensen en stund til, sier Andersen.

NVE har oppgradert flomvarselet til rødt nivå i kommunene Bjerkreim, Eigersund, Forsand, Gjesdal, Hjelmeland, Lund, Sokndal og Strand. Øvrige kommuner i fylket er på oransje nivå.

Eigersund kommune sikrer sentrum mot oversvømmelse

Eigersund kommune sikrer sentrum mot oversvømmelse.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Basert på tidligere erfaringer holder vi et øye ned mot Eigersund og Sokndal. Eigersund har tradisjonelt hatt problemer når vannet stiger over et visst nivå. Svandalsfossen i Sauda har også bydd på problemer. Kysten går ofte fint, sier Gry Evensen, assisterende Fylkesberedskapsjef i Rogaland.

Indre Ryfylke og sør i Rogaland kommer til å merke ekstremværet «Synne» mest, melder meteorologen.

VIDEO: Det er mye vann på jordene på Slettebø i Eigersund. Foto: Anders Fehn.

Nye nedbørsmengder i kveld

Foreløpig har Sør-Rogaland fått det meste av regnet, og slik vil det også bli fremover, mener meteorologen.

– Det kommer nok mest regn i indre strøk av Rogaland, ikke helt ute ved kysten. Siden det er såpass sterk pålandsvind kommer det nok lenger inn i landet, og spesielt i den sørlig delen av fylket, sier Andersen.

– Men Agder vil også få mer regn. Frontsystemet vil ligge over hele Sør-Vestlandet, og gi endel nedbør. Ekstremvarselet gjelder for Rogaland og Agder, sier hun.

Og til kvelden kommer det enda mer.

– Det kommer også et nytt frontsystem i kveld med kontinuerlig nedbør, som vil holde seg til litt ut på dagen i morgen. Det er veldig mildt, med plussgrader på opp til 1200 meter, så det regner godt i fjellet. Men i morgen får nok snøgrensa ned til 700 meter, sier Andersen.

Høy vannstand i Eigersund

Lørdag morgen var det allerede høy vannstand i Eigersund sentrum, og mer vann er meldt.

Foto: Anders Fehn / NRK

Flere nyheter fra Rogaland