NRK Meny
Normal

– Vi har gått over grensen for hva som skal foregå i kirken

Sigvart Dagsland liker ikke at det skal arrangeres brudeshow i Stavanger domkirke.

Sigvart Dagsland

Sigvart Dagsland liker ikke at det skal arrangeres brudeshow i Stavanger domkirke.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

– I utgangspunktet synes jeg det går et veldig skille mellom det som skal mane til ettertanke og refleksjon, og det som først og fremst dreier seg om salg.

Sigvart Dagsland synes ikke søndagens brudeshow er noen god ide. Den kjente Stavanger-artisten har deltatt en lang rekke kirkekonserter, men mener det er forskjell på kultur og kommers.

Det er designer Leila Hafzi som skal kle opp modeller i det siste innen fest- og brudemote og bruke midtgangen i Stavanger domkirke som catwalk.

– Her skal det selges produkter. Da synes jeg at vi har gått over grensen for hva som bør foregå i kirken. Hva blir da det neste? Du kan god tenke deg at brudekjoler passer inn i et bryllup, og altså inn i kirken. Så trenger jo mennene dresser, da kan jo Rolfsen komme på banen. De trenger kanskje en bil for å kjøre til kirken. Da kan vi få bilforhandlere som reklamerer.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Stavanger Domkyrkje skal søndag visa brude- og festmote i kyrkja. Kritikarane meiner kyrkja dermed blir ein kommersiell marknadsplass. I Domkyrkja seier dei brudeshowet er god marknadsføring av kyrkja i ei tid då talet på kyrkjelege vigslar går ned.

VIDEO: Designer Leila Hafzi og daglig leder i Domkirken, Randi Dykesteen.

Leila Hafzi

Designeren Leila Hafzi skal arrangere brudeshow i Stavanger domkirke.

Foto: Anett Johansen / NRK

Dagsland frykter at en åpning for markedsføring vil føre til at mange står i kø for å slippe til i domkirken.

– Da er vi kommet litt vekk fra det jeg håper at kirken skal være, sier Dagsland.

– På domkirkens egne premisser

– Jeg forsto ut fra forespørselen at dette var en seriøs aktør i markedet. Det som gjelder for alle når vi leier ut domkirken, er at det skal være på domkirkens egne premisser. Vi har et sett av regler å forholde oss til, og de skal følges.

Det sier daglig leder i Stavanger domkirkes menighet, Randi Dykesteen. Hun forteller at forespørselen om brudeshow ble diskutert med domprosten.

– Vi var enige om at vi synes dette kunne være en fin anledning, ikke bare til å vise domkirken som den flotte katedralen den er, men vi ønsker jo et mangfold inn i domkirken, sier hun.

Ådnøy og Dykesteen

Daglig leder i Stavanger domkirkes menighet, Randi Dykesteen (til høyre) sier hun har diskutert henvendelsen om brudeshowet med Domprost Anne Lise Ådnøy.

Foto: Anett Johansen Espeland

– Skal lytte til folks reaksjoner

Sigvart Dagsland synes ikke det er godt argument for brudeshow at det kan trekke mer folk til domkirken.

– Et bilshow vil gjøre det. En Viking-kamp vil gjøre det. Vi vet at Gud holder med Viking, men de spiller likevel utenfor Domkirken, spøker Dagsland.

– Nå er det første gang vi har det. Vi vil være åpne og lytte til folks reaksjoner, sier Dykesteen.

Lederen for domkirkens menighet tror ikke Dagsland er alene om sin oppfatning av brudeshowet.

– Nå skal vi gjør våre erfaringer. Så får vi se hvordan veien blir videre, sier hun.