






Slik rammet uværet Rogaland
Dieselsøl og store skader - bildene fra uværets herjinger
Uværet som har herjet store deler av Sør-Norge har ført til store skader. I Stavanger frykter de dieselsøl i sjøen og opprydningen er i gang flere steder.
– Nå hadde vi folk gjennom hele natta for å holde båten flytende. Det gikk dessverre ikke, sier direktør for forretningsenhet Sør i Multiconsult, Aina Sunde Dahl.
Multiconsults skip, «Bore Cat» lå til kai ved vågen i Stavanger. Lørdag kveld fryktet man at den skulle slite seg løs og skade folk og bygninger. Det skjedde ikke, men båten, som skal være verdt 20 millioner kroner ifølge Avisa Sør-Trøndelag, sank til bunns i 04-tiden natt til søndag.
– Vårt hovedfokus nå er å begrense utslippet fra båten, sier Dahl.
Søndag formiddag var brannvesenet på plass for å lense og fjerne diesel fra vannet.
– Nå prøver i begrense skadene. Det kom en del diesel fra båten, så nå bruker vi såkalt engangslense, for å begrense skadene. I tillegg skal vi prøve å demre inn båten, sier innsatsleder André Jacobesen i Rogaland Brann og redning IKS.
– Hvor mye diesel er det snakk om?
– Det har jeg ikke tall på, men det er en del kubikk, sier Jacobsen.

Rogaland Brann og redning i gang med lensing.


Etter å ha forsøkt å berge "Bore Cat" i flere timer, måtte man gi opp og la den synke i 04-tiden natt til søndag.

Politiet og brannvesenet prøvde å hindre "Bore Cat" fra å komme seg løs.

Her synker "Bore Cat".
Trær og tak
Flere steder i Rogaland meldes det om tak som har flydd av og trær som har falt ned. På Ferkingstad i Karmøy kommune blåste store tak ned og ble funnet flere hundre meter unna, ifølge tipser Kjell Bua.
– At dette har gått bra, forstår jeg ikke. Det er et stort område der er snakk om, og store plater.

Kjell Bua fant flere slike tak i Ferkingstad-området på Karmøy.

Kjell Bua fant også flytebrygger som var slitt løs.

Flere trær har veltet ved Mosvatnet i Stavanger.

Slik ser det ut ved Mosvatnet i Stavanger.
Store skader
Forsikringsselskapene melder om står pågang og antallet skademeldinger stiger raskt. If skadeforsikring kunne melde allerede klokken 08.35 at de hadde fått inn 90 skademeldinger for skader på hus, hytter, bedrifter, båter og biler.
– De første skademeldingene begynte å komme inn i går ettermiddag. Da var det mest vannskader etter kraftig regn. Lørdag kveld og natt til søndag gikk det over til vindskader. Skadeeksperter og bygningsfirmaer vi er partnere med er klare til å rykke ut og hjelpe, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i en pressemelding.
Etter ekstremværet «Gyda» hadde forsikringsselskapet nylig fått inn nesten 350 skademeldinger.
Noen timer senere kunne forsikringsselskapene Frende og Tryg henholdsvis melde om 50 og 45 mottatte skademeldinger foreløpig.
– For vår del er Rogaland verst rammet. Der har vi de fleste og potensielt største skadene, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Eirik Oliver fant bilen slik i Pedersgata i Stavanger.

En bil har fått et tre over seg ved Mosvannet i Stavanger.

Flytårnet på Sola har fått en smell.

Skade på bolig i Stavanger.

Skadet stolpe i Sola.

Haugesund brannvesen sikrer løse takplater lørdag.
Fortsatt flere uten strøm
Lnett hadde søndag formiddag fem høyspentfeil hvor 150 er uten strøm.
– I tillegg er det enkelte feil i lavspentnettet som medfører at et fåtall kunder er uten strøm. Høyspentfeilene vi har nå er i Sandnes, Gjesdal og Hjelmeland kommune, sier kommunikasjonssjef Ingvild Ween i en pressemelding.
Totalt i løpet av lørdag kveld og natt til søndag hadde 4085 kunder i Lnett vært uten strøm i kortere eller lengre perioder. Den feilen som berørte flest var på Hundvåg i Stavanger (inkludert Vassøy og Langøy) der totalt vel 1300 var uten strøm på det meste.
– Her var det flere feil, og det gjorde at det tok lengre tid enn normalt før alle kunder fikk strømmen tilbake, sier Ween.
– Lnett har hatt mange ansatte på jobb både lørdag kveld, natt til søndag og nå søndag formiddag. Montører har jobbet under svært krevende forhold. Vinden har vært så sterk at det ikke var forsvarlig å klatre opp i strømmaster i mørke for å fikse feil. Sikkerheten til våre montører må komme først, når uværet herjer som verst. Det håper vi at det er forståelse for.
Også Haugaland Kraft har flere strømkunder uten strøm. Vidar Aartvedt og Arnfinn Birkeland har jobbet til kveldstimer på lørdag og igjen fra tidlig søndag.
– Nå har vi tre master som er knekt her på Fosen i Karmøy, sier Birkeland.
Aartvedt og Birkeland jobber for Haugaland Kraft.
– Det har vært litt hektisk. Jeg holdt det gående til midnatt og kollegaen min holdt det gående til 04 i natt. Så var det på igjen i 07-tiden, sier Aartvedt.
– Hvordan har det vært å jobbe?
– I går kveld var det forferdelig ekkelt. Det føltes som skogen levde rundt oss. Det var en jobb vi måtte kaste inn håndkleet.
Men Aartvedt og Birkeland er fornøyd totalt sett. Det kunne vært verre, mener de.
Liv Anne Vik er en av dem som er rammet av strømstansen. Hun håper at problemene løser seg raskt.
– Vi er en familie på seks, så vi har naturlig nok en del mat. Jeg frykter at det blir ødelagt. Og så er det kaldt. Men vi kan ikke gjøre noe annet enn å vente.

Å sette opp master på Karmøy er ikke noe for dem med høydeskrekk.

Det var tre master som gjenstod da NRK møtte arbeiderne på Karmøy.

Vidar Aartvedt og...

...og Arfinn Birkeland har stått på for å få strømmen tilbake på Karmøy.


Liv Anne Vik ser litt mørkt på det når hun har fryseren og kjøleskapet fulle av mat, men ikke strøm.

Men heldigvis hjelper det med peis for å holde varmen.