Cruise-turister fyller handlegatene i Haugesund

– Satsingen på cruise-turisme i Haugesund er vellykket, mener blant andre butikkeier Nils Konrad Bua. I år besøker 27 000 cruiseturister Haugalandet, og neste år kommer dobbelt så mange.

Vellykket satsing på cruiseturisme i Haugesund

I år besøker 27 000 cruiseturister Haugalandet, og neste år kommer dobbelt så mange.

De 2 500 passasjerene ombord i «Mein Schiff5» har ulike mål når skipet skal ligge ti timer ved kai i Haugesund.

– Vi vil på sightseeing i Haugesund, og skal hoppe av og på busser, forteller, Ulrich Staderman.

– Vi vil gå for å se om det er noe vi kan handle, sier Kai Rohland.

Cruise-by

I sentrum venter butikkeier Nils Konrad Bua i Condor en travel dag. Han mener satsingen på cruiseturismen har vært vellykket.

Nils Konrad Bua

Butikkeier Nils Konrad Bua i Condor mener cruisesatsingen i Haugesund er vellykket.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det er veldig, veldig spennende. Nå er vi godt i gang. Det er vel det fjerde året, og nå i år har vi følelsen av å være en cruise-by, sier Bua.

Midt på dagen fredag var det ganske glissent i Handlegaten Haraldsgaten i Haugesund sentrum. To timer senere ser det annerledes ut. Da er cruisepassasjerene på plass.

Dobler neste år

Bua er opptatt av å ta vel imot alle cruisepassasjerene som kommer. De skaffer seg god oversikt over når båtene kommer inn, og hva slags passasjerer de har ombord.

– I dag er det tyskere. Da har vi kollegaen vår, Gina, på jobb. Hun snakker flytende tysk, så vi kan kommunisere hundre prosent. Vi pynter med de tyske fargene på ballongene ute. Hver gang det kommer en turistbåt, flytter vi ut mye varer, med enkle priser, som det er lett for dem å forholde seg til, forteller butikkeieren.

Vigleik Dueland

Reiselivssjef destinasjon Haugesund og Haugalandet, Vigleik Dueland, melder om 60 000 cruisepassasjerer til Haugesund neste år.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

En undersøkelse Innovasjon Norge gjorde i 2014 viser at hver cruisepassasjer legger igjen 860 kroner ved hvert anløp. For Haugesund dreier dette seg i år om 23 millioner kroner. Allerede neste år kan dette dobles.

– Neste år har vi booket 32 skip, og vi har 60 000 passasjerer som kommer. Da blir det et anselig verdiskapningsbeløp, sier Vigleik Dueland, reiselivssjef destinasjon Haugesund og Haugalandet