Fakta
Halloweentradisjonen har kommet til landet for å bli, enten vi liker det eller ikke. Og hvis det kommer et lite spøkelse eller en vampyr på døren din i disse dager, gjør du lurt i å ha litt snop i huset.
De skumle gjestene er nemlig ute etter godter, og hvis de ikke får noe, er det stor sjanse for at de spiller deg et lite puss.
Oppvokst med halloween
Amerikanske Craig Whitson på Craigs Kjøkken og Bar i Stavanger har lang erfaring med halloweenfeiring og har mange ideer og tips til søte fristelser på denne litt spesielle dagen.
Han sier høydepunktet på "Trick or Treat"-turen i hans barndom var et besøk til naboen Fran Pappe. - De privilegerte av oss fikk "popcorn balls". De var så gode at alt annet snop falmet i forhold, sier den amerikanske kokken.
Popcorn Balls (Popkornkuler)
Mengde: Nok til en del kuler
Forberedelse: Ca. 15 minutter
Koketid: Ca. 15 minutter
3 l ferdig popkorn (uten salt)
5 dl lys sirup
1 ss eplesidereddik
1/2 ts salt
2 ts vaniljeekstrakt
Forvarm ovnen på 110° C.
1. Hold popkornet varmt i en stor smurt bolle i ovnen.
2. Ha olje på en stor kjøkkengaffel og legg den klar.
3. Bland sammen sirup, eddik og salt i en gryte.
4. Varm opp på middels varme til 120 grader.*
5. Ta gryten vekk fra kokeplaten og rør i vaniljeekstrakt.
6. Ta bollen med popkorn ut av ovnen og hell sirupen over. Bland godt med en «oljet» gaffel.
7. Når blandingen er kjølt ned kan du lage ca 10 cm store kuler.
8. Legg popkornkulene på vokspapir til de er kjølt helt ned og ikke er så veldig klissete lenger.
9. Oppbevar kulene, en og en, i plastfilm i romtemperatur.
* Hvis du ikke har et steketermometer, kan du sjekk temperaturen på følgende måte: Dropp litt av sirup´en i isvann. Hvis den blir til en hard ball, er den klar.
Pumpkin Pie (Gresskarpai)
Vi forbinder ofte halloween med gresskar som står og lyser i vinduene. Har du planer om å lage et slikt gresskarhode, kan du like gjerne slå to fluer i en smekk og lage gresskarpai av innmaten. Bare husk at ferskt gresskar må kokes først.
Er du av de som ikke ønsker selve gresskaret, kan du for enkelhets skyld kjøpe gresskar på boks til paien.
Mengde: 8-12 personer
Forberedelse: Ca. 15 minutter med ferdig paideig
Steketid: 55-60 minutter
Bunnen:
Du vil trenge en halv porsjon paideig
Fyllet:
200 g sukker
1/2 ts salt
1 1/4 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/4 ts malt nellik
1 boks pumpkin (eller 3,5 dl kokt, fersk gresskar-masse)
1 boks Viking melk
2 egg, lett pisket
Forvarm ovnen på 210° C.
1. Bland sammen sukker, salt, kanel, ingefær og nellik i en stor bolle.
2. Rør i gresskar og Viking melk.
3. Rør eggene godt inn i gresskarblandingen.
4. Kjevle ut paideigen til en sirkel som er ca 5 cm større en paiformen.
5. Brett deigen i to, og igjen i to og legg den i formen.
6. Brett ut deigen. Den skal henge 1 - 2 cm over kanten.
7. Brett deigkanten inn og klem med 1 cm mellomrom eller rifle kanten med en gaffel.
8. Ha fyllet i paiformen.
9. Bak paien i ovnen i 10 minutter.
10. Reduser varmen til 160° C og bak videre i ca 45 minutter til fyllet er fast.
Serveres alene eller med pisket krem.
En bonde i Moseldalen i Tyskland har stilt ut gresskarene sine.