Deltar i Bocuse d'Or for andre gang: – Det har vært en lovnad til pappa

Selv for de mest garvede mesterkokkene holder det lenge med én runde Bocuse d'Or. Christian André Pettersen deltar for andre gang. Han har et løfte å holde.

Christian André Pettersen i Bocuse d'Or

ANDRE OG SISTE GANG: Christian André Pettersen har øvd og øvd på absolutt alle detaljer før deltakelsen i Bocuse d'Or i Lyon. Han er åpen om at det har kostet mye, og at han neppe orker en tredje gang.

Foto: Kjersti Vikør

– Det har vært et evig jag.

Christian André Pettersen har akkurat laget og servert de tre rettene i årets Bocuse d'Or. Dommerne i Lyon har tygd og smakt og nå er tiden inne for å fordøye måltidet og innsatsen.

Først mandag får deltakerne vite hvem som har vunnet.

– Å vente et døgn blir helt jævlig. Men jeg skal slappe av med venner, familie og teamet mitt, sier Pettersen.

Pettersen, som er fra Bodø og bor i Sandnes, er kjent som dobbel vinner av Bocuse d'Or Europa. Han var også kjøkkensjef for restauranten Mondo i Sandnes.

Én gang tidligere har han deltatt i Bocuse d'Or. Da ble det bronse. Det var ikke godt nok.

Fikk ikke skrelle på forhånd

I årets konkurranse skal kokkene lage en treretters take away-meny. Alle rettene skal inneholde tomat – også desserten.

– Det har vært et helvete, sier Pettersen og ler.

– Men det har da gått. Vi fikk til tomat i desserten, og det funket. Vi er happy med den retten.

Christian André Pettersen tok gull i Bocuse d'Or Europa 2020

Christian André Pettersen har vunnet mye som kokk, men ikke Bocuse d'Or. Han har satset alt på seier i år.

Foto: Arne Sørvig

Men en diskusjon om nettopp tomater kostet Pettersen og teamet verdifull tid søndag morgen.

– I utgangspunktet skal du få skrelle råvarene du har med deg. Men det ble en diskusjon med de franske dommerne om vi kunne få skrelle tomatene på forhånd. Det fikk vi ikke. Så da vi startet opp i morges lå vi en time bak skjema, sier Pettersen.

Lovet faren å vinne

Å delta i Bocuse d'Or krever enorme mengder trening og forberedelser. Pettersen konkurrerte også sist, i 2019.

Å gå løs på nok en konkurranse regnes som uvanlig. Men han var nødt til å prøve igjen.

– Det har blitt en besettelse. Et jag. En indre uro, noe som bare må fullføres. Når man har brukt så lang tid på det; hvorfor skal man gi seg?

Bocuse d'Or

Maten i årets Bocuse d'Or bryter med tradisjonene fordi den er take away-retter. Men den skal likevel se utsøkt ut.

Foto: Tom Haga

Pettersen har også en ekstra motivasjon som driver ham framover. I 2013 døde faren hans av et hjerteinfarkt. De to hadde snakket mye om både motivasjon og motgang.

Faren var også kokk.

– Da han døde jeg var 23 år. Det siste jeg lovet ham var at en dag skal jeg være på toppen av Bocuse d'Or. Det har vært en lovnad til ham, sier Pettersen.

Orker neppe en tredje gang

Men konkurransen er beinhard. Hva om han ikke klarer det denne gangen? Vil han forsøke en tredje gang?

– Det ... det tror jeg faktisk ikke jeg har i meg, sier Pettersen.

– Det er heavy, dette.

– Så det er nå det gjelder?

– Ja, det vil jeg si. Jeg er klar for å leve neste del av livet mitt.

Vinneren av Bocuse d'Or 2021 blir kunngjort mandag kveld i 19-tiden.