Champagnebrus er skikkelige saker med lang tradisjon, skal vi tro Harald Berentsen ved Berentsen mineralvannfabrikk i Egersund. Men nå skal navnet champagnebrus bli forbudt. I følge EU er det kun den franske vinen som har tillatelse til å ha champagne i navnet.
Berentsen forteller at han aldri har vært borti noe lignende, og han er klar i sin tale om hva han mener om at champagnebrusen nå kanskje mister navnet sitt.
Champagnebrus siden 1895
- Jeg synes det er helt vilt hvis vi mister navnet på grunn av dette. Vi er en bedrift som har vært etablert siden 1895 og vi har hatt champagnebrus helt fra starten, sier Berntsen. Men i følge EU-domstolen må vi ta det seriøst. Foreløpig vil jeg satse på hevd til å tappe champagnebrus også i framtiden. Vi har tappet siden 1895 og ingen har stoppet oss til nå, så nå må markedsføringsloven komme inn i bildet og støtte oss, sier han.
Berentsen vil altså ikke gi seg så lett, og etter jul feirer han nyåpning av Berentsens brygghus - med champagnebrus!
Anne Pia Lødemel fra mattilsynet sier det er en bestemmelse for vin som gjør at vi nå kan få problemer med champagnebrusen.
- Vi har blitt gjort oppmerksom på dette fra champagneprodusentenes bransjeorganisasjon.
Nå vil hun ha en dialog med produsentene av champagnebrus og se hva som kan gjøres.