NRK Meny
Normal

Carlsen og sjakk-eliten i Rogaland

Sju av verdens ti høyest rangerte sjakkspillere skal flytte brikker i Rogaland den neste uken.

Norway Chess

Magnus Carlsen (i midten) er rangert som nummer én i verden. Til høyre for ham på pressekonferansen i Stavanger satt Levon Aronian og Hikaru Nakamura. Kjell Madland (ansvarlig for turneringen i Rogaland) og presidenten i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, til venstre.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Presset er mye av det samme som vanlig. Jeg forventer alltid å spille på et høyt nivå, og kjempe i toppen, sier Magnus Carlsen om at resten av verdenseliten i sjakk har kommet til Vestlandet for å spille den neste tiden.

I elleve dager skal sjakk prege de sørlige delene av Rogaland. Norway Chess samler flere av verdens høyest rangerte sjakkspillere i fylket.

Sju av verdens ti beste

Blant dem er, i tillegg til Carlsen (rangert som nummer én), Levon Aronian (Armenia, rangert som nummer to) og Veselin Topalov (Bulgaria, rangert som nummer fire).

Vishy Anand mot Magnus Carlsen

Anand og Carlsen møttes i London i fjor.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Verdensmesteren Viswanathan Anand (India, rangert som nummer fem), som Carlsen møter i VM i november, er også blant deltakerne.

Det samme er Hikaru Nakamura (USA, rangert som nummer sju) og Peter Svidler og Sergey Karjakin (begge Russland, rangert som nummer ni og ti).

Foregår fram til 18. mai

– Det er morsomt at så mange av de beste i verden har kommet. Jeg setter pris på at de har kommet for å være med her, sier Carlsen.

– Jeg håper det kommer mange sjakkfans, både fra regionen og landet for øvrig, og ser på, legger han til.

Det skal spilles både på Bryne, i Sandnes, Stavanger, på Sør-Hidle og Ålgård fra i dag og fram til 18. mai. Først ut er en såkalt lynsjakkturnering i ettermiddag. I denne avgjøres rekkefølgen av kampene, og hvem som skal få spille med hvite brikker.

– Alvoret starter med lynsjakken. Spillerne er konkurransemennesker, det er det ingen tvil om. Det er kjekt å registrere at de er fornøyde med rammen rundt, hotellet og spillested, sier ansvarlig for Norway Chess, Kjell Madland.