Hopp til innhold

Flertallet i Stavanger går for bybane, ikke bussvei

Etter et fem timer langt bystyremøte kunne bybanetilhengerne på Nord-Jæren innkassere nok en seier.

Bystyret i Stavanger

Mandagens bystyremøte i Stavanger startet klokken 17. Etter behandling av andre saker pågikk debatten om bybanesaken til klokken 22.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Stavanger føyer seg dermed inn i rekken av kommuner som sier ja til bybane fremfor bussvei på Nord-Jæren. Sist uke sa et klart flertall i formannskapet i Sandnes ja til bybane, og tidligere i november gikk Sola-flertallet for det samme.

Avstemning om bybanen i Stavanger bystyre

Fra avstemningen i bystyret.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

27 på talerlisten

Bystyremøtet startet med behandling av andre saker klokken 17. Bybanedebatten gjorde at møtet ikke ble avsluttet før klokken 22.

Klokken 20.30 hadde hele 27 representanter tegnet seg på talelisten, og mindre enn halvparten av listen var unnagjort.

28 for bussvei, 39 for bybane

Som ventet gikk 28 av representantene mot rådmannens forslag om bybane. Frps Tore Kallevig kom mandag med et motforslag om bussvei, med støtte fra blant andre Arbeiderpartet, men flertallet vil ha bane.

De 39 restrerende representantene, blant andre politikerne fra Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti, stemte for en skinnegående løsning på kollektivtrafikken.

Da formannskapet behandlet saken tidligere denne måneden, gikk ti for bybane, ni for bussvei.

Splittet Ap

Overvekten av bybanetilhengere er større i bystyret fordi bybanetilhengerne Rødt og Miljøpartiet de grønne ikke er representert i formannskapet, og fordi Høyre har flere bystyrerepresentanter enn bussveipartiet Ap, mens de har like mange i formannskapet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Arbeiderpartistyrte Trondheim og Sør-Trøndelag har på fire år greid å øke kollektivandelen med 40 prosent. Og de har satsa på buss. I dag var Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Rogaland i Trondheim for å se nærmere på satsinga.

VIDEO: Arbeiderpartistyrte Trondheim og Sør-Trøndelag har på fire år greid å øke kollektivandelen med 40 prosent. De har satset på buss. I dag var Arbeiderpartiet og Senterpartiet fra Rogaland i Trondheim for å se nærmere på satsingen.

Innad i Arbeiderpartiet har debatten om bybane eller bussvei gått varm denne høsten. Hilde Karlsen og Anne Torill Stenberg Lura meldte seg tidligere denne måneden ut av partiet på grunn av saken.

Fylkestinget behandler saken i desember.