Hopp til innhold

Bygger verdens største vikingskip

Vil gjenskape et havgående langskip fra vikingtiden.

Vikingskip Harald Hårfagre

Drakeskipet Harald Hårfagre blir verdens største vikingskip bygget i moderne tid.

Foto: Steinar Iversen (Illustrasjon)

Det er foretningsmannen Sigurd Aase som er oppdragsgiveren når verdens største havgående vikingskip skal bygges på Vibrandsøy i Haugesund.

Drakeskipet, som skal hete Harald Hårfagre, blir 35 meter langt, åtte meter bredt, og skal ha et råseil på hele 300 kvadratmeter. Byggingen starter rett over nyåret, og skipet skal være klart til sitt første tokt våren 2013.

Tirsdag skal tre åtte meter lange testbåter med ulike varianter av skrogformen til drakebåten Harald Hårfagre testes ut i Nedstrandsfjorden.

Som Ormen Lange

Forstudiene til vikingskipet Harald Hårfagre har pågått i ett år, og i tillegg til testbåtene er det også brukt høyteknoligisk datasimulering med supercomputere for å finne fram til den beste utformingen av skipet og seilføringen.

Drakeskipet Harald Hårfagre skal ha de samme egenskapene som Ormen Lange, der havskipets gode seilingsegenskaper blir kombinert med krigsskipets bruk av årer.

Draken Harald Hårfagre blir litt kortere enn Ormen Lange, som trolig var på 41-44 meter langt. Men Harald Hårfagre vil med sine 35 meter bli det største vikingskipet som er bygget i moderne tid.

Når draken Harald Hårfagre er ferdig våren 2013 skal vikingskipet tilbringe det meste av tiden på havet for å gjenerobre vikingenes maritime kunnskaper, og spre denne kunnskapen videre, heter det i en pressemelding fra prosjektgruppen.

Det er tre internasjonale selskaper som jobber med høyteknologi som betaler for byggingen av vikingskipet. Disse selskapene vil bli presentert i Nedstrand tirsdag.