Hopp til innhold

Bygger fremtiden på nytt Petter Smart-verksted

Er Star Wars-roboten R2D2 løsningen på oljekrisen? På det nye prototypeverkstedet på Forus skal smartinger komme sammen og bygge det vi skal leve av etter oljen.

Christian Wathne

Christian Wathne og døtrene Isabella og Sydney likte særlig godt R2D2-roboten som en lokal Petter Smart viste fram på åpningen av prototypeverkstedet på Forus.

Foto: Anders Fehn / NRK

Petter Smart hadde likt seg i det 300 kvadratmeter store lokalet i Lagerveien 9 på Forus. Her er roboter, 3D skrivere, 3D skannere, en laserkutter og CNC-freser, for å nevne noe.

Lørdag åpnet det nye prototyp-verkstedet her. Konseptet kalles makerspace, og går ut på å samle folk med gode ideer ett sted, og la dem låne hverandres utstyr.

– Det finnes jo mange kontorer hvor nye selskaper kan etableres seg, men det finnes ikke så mange verksted der alt du trenger for å utvikle ideen din er innenfor fire vegger, sier leder og initiativtaker for prototypeverkstedet, Sjur Eivind Usken.

Print ut ideen

Det er her alt Petter Smart-utstyret kommer inn. Tanken er at du skal kunne tegne produktet ditt på PC-en, for så å for eksempel printe den ut med 3D-printeren til en fysisk ting som du kan bruke.

– På denne måten kan du designe lage alt fra en sko til elektronikk som kan brukes i Nordsjøen, sier han.

Saken fortsetter under bildegalleriet.

Fra før finnes det lignende verksteder på Sølvberget i Stavanger og i Vitenfabrikken i Sandnes, men dette på Forus er mye større. Usken ser for seg at hele 1000 kreative sjeler kan være tilknyttet verkstedet, mens 40 kan være i lokalet til enhver tid. Disse skal betale et månedlig abonnement.

– Vi hyller jo garasje- og kjellergründerne, men med et makers space som dette gjør vi det mye enklere for dem, sier han.

– Viktig at ikke bare olje

Sola-ordfører Ole Ueland er ingen Petter Smart, ifølge ham selv, men han fikk i det minste æren av å åpne verkstedet lørdag.

– Dette er det veldig kjekt å støtte opp om, for det har vært mye olje i denne regionen i det siste. Da er det viktig at vi har andre ting som kan skape arbeidsplasser, sier ordføreren.

Usken legger ikke skjul på at målet er å bygge noe så genialt at det går an å tjene penger på det.

– Et større makerspace i Silicon valley har generert 2000 arbeidsplasser og 12 milliarder dollar i aksjekapital siden deres oppstart i 2006, sier han.

– Vi kan ikke forvente at nye oljekontrakter skal redde oss. Vi må selv ta grep og bygge stein på stein, sier Usken.