NRK Meny
Normal

Granskningsrapport er klar

Granskningen av bybanekontorets pengebruk er ferdig og vil ble lagt frem over påske.

Avstemning om bybane eller bussvei i fylkestinget
Foto: Ståle Frafjord / NRK

Etter det NRK forstår vil rapporten bli lagt frem allerede tirsdag og oversendt Kontroll- og kvalitetsutvalget i fylket.

Bakgrunnen for granskningen er NRKs avsløringer om at bybanekontoret brukte over 5 millioner kroner på pr-byrået Burson Marsteller i løpet av et drøyt år. Opplysningene skapte sterke reaksjoner - ikke minst da det ble kjent hva pengene hadde gått til.

Kort tid senere besluttet også fylkesrådmannen å legge ned bybanekonoret.

Les også – Bybanesaken har skapt vondt blod
Les også – Bybanekontoret drev kampanje mot Stavanger Arbeiderparti

Bybane ved Kvadrat

Bybanekontorets mandat var å utrede grunnlaget for en bybane. Bruken av penger til pr-byrå førte til kraftige reaksjoner.

Foto: Bybanekontoret

Omfattende

Det er Rogaland Revisjon som har foretatt undersøkelsene de siste månedene. Mandatet har vært omfattende. En rekke sentrale politikere og beslutningstakere har i denne perioden vært intervjuet av representanter fra Rogaland revisjon.

Samtidig er referater fra en rekke kommunale og fylkeskommunale organ gjennomgått - det samme er regsnkaper fra bybanekontoret.

Les også Beordrer full granskning av bybanekontorets pengebruk
Les også Bybanekontoret har brukt flere millioner kroner på PR-byrå

Kronikken ble initiert av pr-byrået, men betalt av bybanekontoret

NRKs gjennomgang av pengebruken viste blant annet at bybanekontoret betalte 50 000 kroner for arbeidet med en enkel kronikk.

To trinn

Undersøkelsen har foregått på to trinn:

For det første har man gransket de konsulentavtalene som er inngått, hvem som har hatt ansvaret for dem og på hvilket grunnlag de er inngått. Et av de mest sentrale temaene er hvem som har spesifisert oppdragene Burson Marsteller har utført utover det som er formulert i selve anbudsavtalen som ble inngått med pr-byrået.

For det andre omfatter undersøkelsen også hvilke avtaler som lå til grunn for etableringen og driften av bybanekontoret og hvilken rolle den administrative og politiske styringsgruppen har hatt underveis.

Les også – Galimatias å bruke så mye penger
Les også Full gransking av offentleg pengebruk etter NRK-avsløringar

Aktivitetsrapport fra Burson-Marstellers arbeid for bybanekontoret

Aktivitetsraportene fra Burson Marsteller viste totalt 700 oppdrag på drøyt et år. Regningen kom på over 5 millioner kroner.

Foto: Faksimile

Bekrefter

Ingen vil i dag kommentere rapporten. Leder for fylkets kontroll- og kvalitetsutvalg, Fride Solbakken, bekrefter imidlertid at rapporten vil bli oversendt førstkommende tirsdag og at den da vil være offentlig.

NRK kjenner til at det knytter seg stor spenning til konklusjonen. Ikke minst det som går på hva politikerere og andre beslutningstakere visste om den omfattende bruken av pr-byrået og også i hvilken styringsgrupene fulgte opp arbeidet som foregikk bved bybanekontoret.

Les også Bybanekontoret betalte 50.000 kroner for én kronikk