Hopp til innhold

Butikker tar ikke euro – går glipp av turistinntekter

Mange norske butikker aksepterer ikke euro som betalingsmiddel, og har ikke skjema for refundering av moms. Dermed går de glipp av tusenvis av kroner årlig, mener reiselivsnæringen.

Euro sedler

I 2016 var det 2,7 millioner dagbesøkende cruiseturister i Norge. Hadde flere norske butikker godtatt euro, kunne de tjent tusenvis av kroner årlig.

Foto: Mailis Laos / Scanstock Foto

– Mange cruiseturister kommer kun med utenlandsk valuta i bagasjen. Derfor vil jeg oppfordre flere butikker til å ta både euro og dollar. Det kan være avgjørende for om turister legger igjen penger. Eller om de i det hele tatt går inn i en butikk, sier Tor Johan Pedersen, fagansvarlig for cruise i Innovasjon Norge.

Tor Johan Pedersen, Innovasjon Norge

Tor Johan Pedersen, fagansvarlig for cruise i Innovasjon Norge.

Foto: Innovasjon Norge

Ifølge Innovasjon Norge legger hver cruiseturist igjen 860 kroner hver dag de er i land.

I 2016 var det mer enn 1800 cruiseanløp i norske havner, og 2,7 millioner dagbesøkende cruiseturister. Og cruisetrafikken øker.

25 prosent på hele butikken

Cruiseturister som kommer til Norge er ifølge reiselivsnæringen opptatt av holde kostnadene lavest mulig.

– Derfor er det viktig at handelsnæringen legger til rette. Ikke bare at de tar euro og utenlandske kort, men også at de er med i Global Blue, hvor cruiseturistene kan få tilbake momsen. Det betyr 25 prosent rabatt på hele butikken, sier reiselivssjef i Haugesund, Vigleik Dueland.

Vigleik Dueland

Reiselivssjef i Haugesund, Vigleik Dueland, vil at cruiseturistene skal få et tilrettelagt tilbud når de oppholder seg på land.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Global Blue er et verdensomfattende selskap for momsrefundering. Selskapet operer i 51 land, og har 300.000 tilknyttede forhandlere. I Norge har de 3.500.

– Vi har mye luksusbutikker i Oslo og mye suvenirbutikker i Bergen. Dette er de to største byene for taxfree i Norge, sier Geir Victor Svendsen, administrerende direktør i Global Blue.

Cruiseskip hver dag

Nesten hver dag i sommer har et cruiseskip lagt til kai på Vestlandet. Med turister fra hele verden. Tyske Linda og Adrian Sand snuser på klær i en av de få butikkene i Haugesund sentrum som tar euro og er med i Global Blue.

Linda og Adrian Sand

Tyske Linda og Adrian Sand synes det hadde vært enklere med euro. Selv har de vekslet før de dro på ferie.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Det hadde vært enklere om vi kunne brukt euro i butikkene. Men vi har vekslet, så for oss er det ikke et problem i dag, sier Linda Sand.

– Men eldre turister sjekker kanskje ikke internett i forkant. Så butikkene kunne nok tjent mer på dem om de tok euro, sier Adrian Sand.

Må bli bedre

Enkelte butikker, samt alle suvenirbutikker i cruisehavnene Bergen, Stavanger og Haugesund, tar euro og er med i Global Blue. Men de aller fleste tar kun kort eller norske kroner.

– Her har vi en stor utfordring. Vi må bli flinkere å legge til rette, sier daglig leder i Haugesund sentrum, Odd Fossan Waage jr.

Odd Fossan-Waage

Daglig leder i Haugesund sentrum AS, Odd Fossan Waage, innrømmer at han har en jobb å gjøre.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Hva har du tenkt å gjøre?

– Vi skal etter denne cruisesesongen kalle inn sentrumsbutikkene til et møte, og få litt kursing av folk som har erfaring med dette, sier Fossan Waage.

For Linda og Adrian Sand endte shoppingturen med titten, men det var ikke valutaen som stoppet dem.

– Alt er dyrere i Norge enn i resten av Europa. Ikke bare klær, men også dagligvarer som en flaske vann. Og ikke minst øl, sier Adrian Sand.