Bussjåfør smugla amfetamin, ecstasy og nesten tre kilo hasj

På vei fra hjemlandet til arbeidet som bussjåfør i Norge blei familiefaren stoppa med nesten en halv kilo amfetamin, nær 1000 ecstasytabletter og 2,8 kilo hasj i bilen.

Utenriksterminalen i Risavika

Heri i Risavika i Sola kom mannen i september i fjor kjørende med MS «Bergensfjord» fra Hirtshals i Danmark. I bilen fant tollerne en større mengde narkotika.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Saken mot mannen var nylig oppe i Stavanger tingrett. Der blei han dømt til tre år og fire måneders fengsel.

MS Bergensfjord

MS «Bergensfjord».

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid

Da mannen kjørte i land i Risavika i Sola i september i fjor, kjørte han på grønt, men blei stoppa i tollen. I bilen hans fant tollerne 495 gram metamfetamin, 985 tabletter med virkestoffet MDMA (også kjent som ecstasy), og 2818 gram hasj.

I taket og reservehjulet

Amfetaminet og tablettene var skjult i bilens ventilasjonsanlegg i taket, mens hasjen lå i varebilens reservehjul.

50-åringen hadde for øvrig også mer enn 80 liter øl, en halv liter sprit, over 2000 sigaretter og to liter vin med seg.

Overfor politiet, og seinere i retten, har mannen nekta all kjennskap til narkotikaen. Han mener noen andre må ha plassert den i bilen uten at han visste det om det.

Norge: Fikk lapp med numre

Familiefaren bor i et annet europeisk land, men har de tre siste åra pendla til Norge og jobben som bussjåfør på Vestlandet. Mens han jobba i Norge, bodde han i et leilighetsbygg der flere andre utenlandske arbeidstakere er bosatt.

Like før han skulle besøke hjemlandet sommeren 2013 blei han oppsøkt av en av disse personene. Vedkommende, som han bare kjenner fornavnet på, ga ham en lapp med noen numre på og sa han kom til å bli oppsøkt da han kom hjem.

Før han begynte som bussjåfør i Norge, dreiv han med bilutleie i hjemlandet.

I hjemlandet: Fikk nok en lapp med numre

Før han skulle returnere til jobben og Norge, møtte han to bekjente i hjembyen. Av dem fikk han også en lapp med numre, og for 30 euro leide han ut bilen sin til dem i et par timer.

50-åringen mener helt klart narkotikaen må ha blitt lagt i bilen i dette tidsrommet.

Stavanger tingrett skriver i dommen at den tiltalte helt klart er en kurer. Politiet har ikke kunnet bekrefte at personene tiltalte hevder å ha fått lapper og informasjon fra, eksisterer. Retten mener også 50-åringen burde lagt merke til at ventilasjonskanalen i bilen hans så annerledes ut etter at han fikk bilen tilbake.

Det er heller ingen elektroniske spor av mannens kommunikasjon med disse personene, noe som er vanlig for kurerer, mener retten.

Mannen har sittet i varetekt siden han blei tatt, og dette blir trukket fra straffa,