Normal

Bruker mer penger på å tjene mindre

Selv om det planlegges investeringer på 200 milliarder kroner på norsk sokkel sitter selskapene bak igjen med mindre penger for hver krone de bruker.

Kyrre Knudsen

Kyrre Knudsen i SR-Bank tror kunsten er å tilpasse seg når man tjener mindre i oljeindustrien enn tidligere.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Mellom dingser og plakater av ventiler og oljeplattformer, står Johnny Mehrinijad i bukser med en nesten radioaktiv farge. Han og kollegene er på oljemessa ONS for å selge elektrisk utstyr til bransjen.

– Oljebransjen er jo attraktiv, smiler han mens han må innrømme at fargen på buksene tiltrekker en del blikk fra forbipasserende.

Forhåpentligvis får de kontakt med kunder de ikke ville truffet så lett andre steder. Men bildet er delt, selv om bransjen frister med store penger og rekordinvesteringer er det mindre å hente enn tidligere.

Konkurrerer på prisen

– Når det gjelder olje- og gassindustrien så har det kommet flere aktører inn enn tidligere, og da konkurrere vi mye på pris. I tillegg kommer det mye konkurranse fra Asia, hvor produksjonskostnadene er lavere, sier Mehrinijad.

Og at prisene for varer og tjenester har gått opp i takt med at aktiviteten har gått opp betyr større investeringer enn noen gang.

– Det er en spenning mellom optimismen i industrien, og mellom markedet som er litt skeptisk, sier sjeføkonom i SR-Bank, Kyrre Knudsen.

For mens aktivitetsnivået på norsk sokkel går i taket, og begynner å stange mot kapasitetsveggen er markedet den faktoren som gjør at dette ikke tar av tror økonomen.

ONS-mann

Johnny Mehrinijad i Ensto merker at kostnadene går opp, men fremdeles er oljeindustrien attraktiv.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Veksten er lavere

– Veksten er litt lavere enn det vi har sett de siste årene, og det henger nok sammen med at det ikke er nok kapasitet. Hvis man da vil gjøre mer, så koster det mer, sier Knudsen.

I 2010 ble det investert omkring 130 milliarder kroner på norsk sokkel, i år forventes dette tallet å bli rett under 200 milliarder. Men at det brukes mer penger betyr ikke at man tjener mer, snarere tvert imot.

Spenningen mellom optimismen i industrien, og markedet som ikke klarer å spå hvor oljeprisen havner eller hvordan verdenspolitikken og – økonomien vil være i fremtida gjør at aktivitetsnivået nå roer seg litt ned tror Knudsen.

Strengere krav koster mer

For Mehrinijad som står på stand for å vise frem produktene sine er det ikke bare de store spørsmålene rundt oljepris og verdenssituasjon som er aktuelt.

Han tror kravene fra bransjen rett og slett er annerledes enn i andre bransjer.

–Man må og tenke på at i denne bransjen handler det mye om sikkerhet, og da er man gjerne villig til å betale litt ekstra for akkurat den biten, sier han.

Ekspertene er ikke enig om hvor oljeprisen går, men Knudsen understreker likevel at selv om oljeprisen svinger, så er norsk sokkel konkurransedyktig. I dag koster et fat olje mellom 20 og 60 dollar å utvinne på norsk sokkel, så lenge oljeprisen holder seg over 100 dollar vil sokkelen derfor gi mer penger i kassa.

Det er oljesand i Canada og skifergass i USA som eventuelt vil merke lave priser på energi først, det er fordi det er koster mye å utvinne denne formen for olje og gass. Nettopp det er en av grunnene til at markedet holder litt igjen tror Knudsen.

Men norske store felt som Johan Sverdrup og Edvard Grieg har gitt leverandører dollartegn i øynene og optimisme så det holder. For dem som står på stand under ONS Norway er det uansett oljebransjen som får mest oppmerksomhet denne uka og i lang tid fremover.