NRK Meny
Normal

Bruk rabarbra nå!

Marianne Lønrusten har mange gode tips for bruk av rabarbra. Rabarbraen er ikke mye brukt i dag. Den står helst og råtner i hagene. Men prøv noen av Mariannes gode tips!

Rabarbra
Foto: NRK

- Jeg høster den før den blomstrer rundt St. Hans. Bryt av stilkene fra planten, skrell og skjær stilkene i biter, og putt porsjonspakker i frysen.

- Rundt St. Hans blomstrer rabarbraen. Den får da en usmak og blir trevlete, men det er ikke farlig å spise rabarbra etter blomstring. Bladene er giftige, så det er bare stilken som brukes. Planten er veldig sur. For å minske sukkermengden kan en med fordel erstatte noe av sukkeret med fruktose. Min favoritt er Rabarbrapai, forteller Marianne Lønrusten.

Rabarbrapai

80 gr. smør

125 gr. hvetemel

1 ss. sukker

1 ss. rømme eller fløte

( arbeides raskt sammen og klemmes ut i paiform )

fyll:

300 gr. rabarbra

125 gr. sukker

3 egg

1 dl. fløte

1 ts. vaniljesukker

1 ss. hvetemel

( blandes og helles over rabarbraen )

30 min. 200 grader, nederste rille. (Kan fryses)

Serveres med is, krem eller kesam.

En annen favoritt er

Rabarbra og rosenbladsyltetøy:

1 kg rabarbra, skrellet og i biter.

600 gr. sukker

1 god neve duftende rosenblader ( nyperoser )

saft av 1 sitron

- bland rabarbra og sukker sammen, dekk til og la det stå kjølig i minst 8 timer.

- tilsett roseblader og sitronsaft

- kok sakte opp til sukkeret har smeltet, øk deretter varmen og kok til syltetøyet tykner.

Til kjøttretter lager jeg:

Lettvint rabarbrapickles, ( ikke kokes- holder " fasongen " )

1 kg rabarbra, i biter

2 ss sukker

2 ss havsalt

6 dl eplesidereddik

25 gr fersk ingefær i skiver

25 gr hel nellik

1 tørr rød chili, knust.

- Legg rabarbra og litt sukker lagvis på et glass

- varm opp sukker og salt i eddiken

- tilsett krydderne og la det koke i 2 min.

- hell laken over rabarbraen og la det avkjøles.

Flere bidrag til gode rabarbraoppskrifter. Har du en oppskrift du vil dele med flere, så send den inn til oss.

Rabarbrakake

2 1/2 dl. Sukker

2 1/2 dl. Mel

1 ts. Bakepulver

100 gr. Smeltet smør

1 egg

Sukker til strø.

Noen rabarbrastenger, alt etter hvor mye du vil presse ned i deigen.

Bland sukker, mel og bakepulver, pisk lett inn egget i det smeltede smøret, og bland dette med melblandingen.

Trykk inn skrelte biter av rabarbra, og dryss sukker over.

Stek midt i ovn på 180 grader ca. en halv time. (liten springform)