Brud knakk ryggen i utdrikningslaget – får ikke erstatning

Båtføreren ga gass i de store bølgene. Det endte med at hovedpersonen i utdrikningslaget knakk ryggen. Hennes eget ansvar, fastslår lagmannsretten.

RIB-båt

Det var etter en tur i en RIB-båt at kvinnen ble skadet. Båtturen ble gjennomført av Fjord Events i Stavanger, men ifølge Lagmannsretten gjorde ikke selskapet noe galt. Akkurat denne båten har ingenting med saken å gjøre.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– De siste årene har vært preget av mye smerter og utfordringer, sier kvinnen, som ønsker å være anonym, til NRK.

Kvinnen fra Stavanger-området er i dag 100 prosent uføretrygdet på grunn av skaden hun pådro seg i sitt eget utdrikningslag i mai i 2015.

Venninnene i utdrikningslaget ville gi bruden en overraskelse med en RIB-tur i byfjorden i Stavanger denne vårdagen. Det var selskapet Fjord Events som gjennomførte båtturen.

Bruden, som var hovedpersonen, ble satt forrest – selv om hun hadde problemer med nakken.

Det ble trolig skjebnesvangert.

For etter en del kjøring på fjorden, ga båtføreren uten forvarsel gass og svingte båten med 350 hestekrefter mot de én meter høye hekkbølgene til Tau-ferja.

Da båten traff den første bølgen har kvinnen forklart at hun lettet i luften, og at båten deretter traff den neste bølgen med stor kraft.

Kvinnen kjente det brakk i ryggen.

Hennes ansvar

Hun gikk til sak mot Gjensidige forsikring for å få erstatning for skadene. Kvinnen vant fram i tingretten, men nå har Gulating lagmannsrett kommet til motsatt konklusjon: Det var kvinnens eget ansvar at hun ble skadet. Hun kan derfor ikke få erstatning.

– Jeg er dypt skuffet over dommen, og at hverken forsikringsselskapet eller båtfirmaet skal holdes ansvarlig for den livslange skaden jeg ble påført i utdrikkingslaget mitt, sier kvinnen.

Et av de stridene punktene er hvorvidt kvinnen kunne forvente at det skulle bli kjørt i høye bølger på den måten det ble gjort. Her var lagmannsretten delt.

Flertallet av dommerne i lagmannsretten mener at folk som blir med på en slik båttur, må forstå at turen vil innebære en risiko, og at kjøring i høye bølger er en del av opplegget.

Mindretallet påpeker imidlertid at båtføreren ikke forberedte passasjerene godt nok på de høye bølgene.

Vurderer Høyesterett

Det siste er selvsagt kvinnens advokat, Carl Gunnar Sandvold i Projure, enig i. Han vurderer å anke saken til Høyesterett.

– Vi mener det er viktig å få avklart at grensen for uaktsom kjøring er overskredet så lenge turen endte med alvorlig personskade, sier Sandvold til NRK.

Advokat Carl Gunnar Sandvold

Carl Gunnar Sandvold er kvinnens advokat.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Det mener ikke Lagmannsretten. Flertallet påpeker at båtføreren Håvar Gundersen kjørte kontrollert og sikkert inn i hekkbølgene.

Gundersen jobber ikke lenger i selskapet, men sier dette til NRK:

– Dommen taler for seg, men jeg synes det er trist når sånne ting skjer. Selskapet tar sikkerhet veldig seriøst. Selv har jeg bakgrunn fra oljebransjen, og har sikkerhet i ryggmargen, sier han.

Et annet stridende punkt er hvorvidt kvinnen informerte båtføreren om sine ryggplager i forkant av turen. Båtfører Gundersen mener hun ikke informerte om dette, og at han derfor satte henne forrest. Flertallet av dommerne støtter Gundersens versjon.

Mindretallet og tingretten mener kvinnen informerte Gundersen om ryggplagene i forkant.

– Jeg hadde ingen info om hva turen gikk ut på eller hvor vi skulle. Her er det noe som er veldig feil i ansvarsfordelingen, sier kvinnen til NRK.

– En tragedie

Daglig leder i Fjord Events, Atle Gundersen, påpeker at det hele er en «forferdelig tragedie».

– Men dommen fastslår at det ikke er noen uregelmessigheter i måten vi driver på, sier han.

Advokat Vibeke Stiansen hos Gjensidige sier forsikringsselskapet har sympati med kvinnen.

– Spørsmålet er imidlertid hvem som har ansvaret når noe har skjedd. Der er dommen helt i tråd med Gjensidige sitt syn på saken, sier hun.