Brødre på norsk jord igjen

Endelig har Stavanger-familien Flo fått med seg de to fostersønnene på 10 og 12 år hjem til Stavanger igjen.

De to norsk-tyrkiske guttene fra Stavanger har sammen med fosterforeldrene kommmet seg ut av Tyrkia til tross for at tyrkisk rett har gitt guttene utreiseforbud. Det bekrefter familiens advokat, Nils Geir Vestvik.

Guttene oppholder seg nå på ukjent adresse sammen med fosterforeldrene.

Vestvik er glad for at guttene er tilbake i Norge og sier de har fått sitt høyeste ønske oppfylt.

Forsøkte å bortføre guttene

Det som skulle være en ukes ferie, ble et tre måneders rettsmareritt for Flo-familien. Under ferien i Tyrkia, ble familien oppsøkt av guttenes biologiske foreldre, som krevde å få foreldreretten tilbake.  Faren fra Tyrkia og moren fra Iran forsøkte først å bortføre guttene i mai, uten å lykkes.

I stedet bragte de saken inn for en tyrkisk familiedomstol.  Siden guttene hadde tyrkisk statsborgeskap i tillegg til det norske, nektet familieretten at guttene forlot landet. Dermed ble ferien på en uke til et opphold på tre måneder for Stavanger-familien. 

- Krenkelse av tyrkisk suverenitet

 Advokat Arnhild Skretting ved Helles advokatpraksis DA representerer de biologiske foreldrene og familien til de to guttene som 18. august ble transportert fra Tyrkia til Norge.

I en pressemelding sier Skretting at å føre barna ut av Tyrkia er en krenkelse av  tyrkisk suverenitet og kan få alvorlige konsekvenser.  

Familien er opprørt over at fosterforeldrene og barneverntjenesten i Stavanger har ført barna ut av Tyrkia i strid med domstolens kjennelse. Dette innebærer en krenkelse både av barnas og foreldrenes rettigheter.

Den tyrkiske domstolen var folkerettslig i sin fulle rett da den bestemte at barna skulle bli i Tyrkia, og plasseres i en barnevernsinstitusjon fram til hovedforhandlingen i saken 15. september. Barnas foreldre forventet at den tyrkiske domstol da skulle avgjøre at omsorgen for barna ble overgitt dem, sier pressemeldingen fra advokat Skretting.

Flere nyheter fra Rogaland