NRK Meny
Normal

Brexit kan svi for bedrifter i Rogaland

Næringslivet i Rogaland er bekymret etter at britene sa nei til videre EU medlemskap. En utmelding skaper usikkerhet for bedriftene som handler mye med Storbritannia.

Geir Austigard

Konserndirektør Geir Austigard i Øglend Systems.

Foto: Ole Andreas Bø

Dagen etter brexit er det usikkerhet og bekymring som preger mange bedrifter i Rogaland. Hva vil skje med handelen med Storbritannia?

Brexit kan komme til å svi for bedrifter som utelukkende har basert seg på handel med Storbritannia hvis tollreglene blir forandret.


– Vi har selskap i England, og eksporterer veldig mye fra denne fabrikken til England. Hva skjer med toll? Vi er veldig avhengige av at det ikke er toll mellom landene, sier konserndirektør Geir Austigard i Øglend Systems.

Hans bedrift har vært smart. De har satset på å handle med hele verden som marked. Det kan komme til å lønne seg nå når britene forsvinner ut av EU.

– Det er alltid bra å spre aktiviteten. Det viser seg med klarhet i dag. Nå har vi en usikkerhet i UK, men vi har selskaper i 11 andre land over hele verden. Det er klart at vi skal klare oss gjennom dette uansett hva som skjer. Men viktigheten av å spre aktiviteten blir bare større, sier Austigard.

Frykter endring

I NHO er bekymringen enda større enn hos Øglend. Handel med Storbritannia har alltid vært svært viktig for Rogalandske bedrifter.

– Forutsigbarhet er kanskje den viktigste rammebetingelsen som finnes i hele verden. Dette er ikke forutsigbart, sier rådgiver Tormod Andreassen i NHO Rogaland.

LES OGSÅ: Brexit: Veien videre

Det er særlig tollreglene og handelsavtalene NHO nå frykter skal bli annerledes.

– Hvis Storbritannia fortsetter å være tilknyttet det indre markedet, så vil det fortsatt være et marked for våre medlemmer. Hvis de ikke blir tilknyttet gjennom en tilsvarende avtale som EØS-avtalen, må Norge forhandle frem en ny frihandelsavtale med Storbritannia. Og det vil ta tid, sier han.

Tormod Andreassen

Rådgiver Tormod Andreassen i NHO Rogaland frykter at Norge må frihandelsavtale med Norge.

Foto: Ole Andreas Bø

– Hva skjer fremover?

Selv om utstansingen av deler til kabelgater fortsatt går som et solid rytmekomp hos Øglend, er fremtiden nå mye mer usikker.

– Det er uforutsigbart det som skjer. I dag har vi hatt variasjoner på valuta, det er én ting, men vi vet for eksempel ikke hva som skjer med rammevilkår i tiden fremover, sier Austigard alvorlig.