Bremser utbygging av vindkraft i Rogaland

Høyre og Frp vil bremse utbyggingen av vindkraft på land i Rogaland fram til 2020. Sammen med Terje Larsen (uavhengig), fremmet de to partiene forslaget til fylkesutvalget i dag.

Janne Johnsen og Terje Halleland

Fylkesvaraordfører Terje Halleland (Frp) (i midten) vil si nei ti de fleste av de søknadene om vindkraftkonsesjoner som skal behandles i fylkesutvalget tirsdag.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Bakgrunnen for restriksjonen er at Rogaland har nådd målene sine for vindkraft innen 2020.

I tillegg ble åtte nye søknader om vindkraftanlegg i Rogaland behandlet i Fylkesutvalget. Til sammen dreide det seg om over hundre nye vindmøller. Alle konsesjonssøknadene ble imidlertid nedstemt.

Restriktive

Fylkespolitikerne mener det kan bli for mange vindkraftverk i Rogaland. På forhånd var det ventet at Fylkesutvalget vill avslå flertallet av de åtte konsesjonssøknadene som ble behandlet tirsdag.

– Jeg tror nok vi kommer til å være litt restriktive. Nå har vi egentlig gitt konsesjoner til det vi ønsker av vindkraft i Rogaland.

Det sa Terje Halleland fra Fremskrittspartiet, som er fylkesvaraordfører i Rogaland tidligere på tirsdag. Skepsisen til mer vindkraftutbygging sprer seg nå blant fylkespolitikerne.

Les også: Miljøorganisasjonar vil stoppa vindmøllebygging på land

Les også: Møtte politikerne med vindbanner

Støyen fra vindmøllene sammen med utbyggingen i fjellet og synet av de høye installasjonene er de viktigste årsakene til skepsisen.

Tre vindkraftanlegg er bygget ut, 35 flere kan komme

I dag skal åtte nye søknader om vindkraftanlegg i Rogaland, behandles av fylkesutvalget. Det dreier seg om tisammen over 100 nye vindmøller.

Varaordføreren regner med at de fleste søkerne får avslag.

Vindmøller på Jæren

Vindkraftanlegget på Høg-Jæren er et av tre vindkraftanlegg som så langt er bygget ut i Rogaland. det foreligger planer om ytterligere 35 vindkraftanlegg i fylket.

Foto: Tone Aarsland Øgreid

Til nå er det bare tre vindkraftanlegg, som er bygget ut i Rogaland. Det er Høg-Jæren i Time og Hå, Åsen 2 i Time og i tillegg på Utsira.

Til sammen er det sagt ja til 21 konsesjoner for vindkraft i fylket. I tillegg til de åtte søknadene som behandles i fylkesutvalget i dag ligger ni søknader på vent. Det innebærer at utbyggere ønsker å sette opp til sammen 38 vindkraftverk i Rogaland.

Vil revidere vindkraftplanen

Tom Tvedt, som er gruppeleder sor Arbeiderpartiet i fylkestinget, sier at partiet kommer til å si nei til et flertall av konsesjonssøknadene som skal behandles tirsdag.

Les også: Planlegger storstilt vindmølleutbygging i Sandnes

Les også: Protesterer mot vindkraft i Vindafjord

– Vi ønsker at det blir foretatt en revisjon av vindkraftplanen til Rogaland fylkeskommune, sier Tvedt til NRK.

Dei åtte vindkraftanleggene det er søkt om konsesjon til å bygge ut skal etter planen plasseresi fire kommuner. Det er Vindafjord, Tysvær, Sandnes og Gjesdal.

Flere nyheter fra Rogaland