Hopp til innhold

– Et gjennombrudd innen breiflabbforskning

Som første i verden har elever på en videregående skole i Rogaland klart å befrukte breiflabbegg. – En sensasjon, mener havforsker.

Som første i verden har elever på en videregående skole i Rogaland klart å befrukte breiflabbegg. – En sensasjon, mener havforsker.

På Ryggjabø vidaregåande skule har de klart å befrukte breiflabbrogn, og nå venter de i spenning på klekkingen av en million breiflabbrogn. Foto: Odd Rune Kyllingstad

Martin Steines

Martin Steines på Ryggjabø videregående.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK
Breiflabbhunn i baljen på Ryggjabø videregående

Breiflabbhunn i baljen på Ryggjabø videregående.

Foto: Ryggjabø VGS

Et prosjekt på Finnøy i Rogaland kan gi oss ny kunnskap om breiflabben. På Ryggjabø vidaregåande skule har de klart å befrukte breiflabbrogn, og nå venter de i spenning på klekkingen av en million breiflabbrogn.

– Det var en fisker som dukket opp på kaien med en 20 kilos drektig breiflabbhunn og vi kunne ikke la muligheten gå fra oss, forklarer Martin Steines.

Nyttet ikke å finne informasjon

På skolen har de nå samlet en million befruktede breiflabbegg.

– Vi har snakket om breiflabb i alle år, men det har bare vært en tanke. Plutselig får vi en svær hunnfisk i fanget, hiver oss rundt, får tak i en del hannfisk, begynner å google for å prøve å finne ut hvordan vi skal gjøre dette, men der fant vi ingenting, sier Steines, som til vanlig driver med oppdrett av kråkeboller på Ryggjabø vidaregåande skule.

Det nytter nemlig ikke å lete på Google etter informasjon om breiflabben. Det er mye vi ikke vet om fisken med det store hodet og de spisse tennene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Melken fra disse breiflabbhannene ble brukt for å befrukte breiflabbhunnen

Melken fra disse breiflabbhannene ble brukt for å befrukte breiflabbhunnen

Foto: Ryggjabø VGS

Havforsker rykket ut til Finnøy

Otte Bjelland

Otte Bjelland er forsker ved Havforskningsinstituttet.

Foto: Havforskningsinstituttet

– Det var jo såpass interessant at da tok jeg meg en tur til Finnøy, sier Otte Bjelland, forsker og bestandsansvarlig for breiflabb ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Havforskeren håper å lære mer om breiflabben av det som nå skjer på Finnøy.

– Det er det som går på gyting og reproduksjon hos breiflabb som er ukjent for oss. Antageligvis samles de på større dyp på opptil 1000 og 1500 meter, og det er klart at nede på slike dybder er det ikke så lett å komme i kontakt med disse store hunnfiskene, sier Bjelland.

Kan også bli lønnsomt

Befruktet breiflabbegg i mikroskop

Befruktet breiflabbegg i mikroskop.

Foto: Ryggjabø VGS

I tillegg til å gi informasjon ser han også at breiflabben kan bli en kommersiell oppdrettssuksess.

– Det er jo et fantastisk godt fiskekjøtt og godt betalt. Sannsynligvis tyder ting på at Breiflabben vokser veldig fort, sier Bjelland.

På grunn av den manglende kunnskapen om breiflabbyngel, utelukker ikke havforskeren av spesielle ting kan skje i tanken på Finnøy.

– Det skjer ofte at en finner breiflabb i magen på annen breiflabb, og det er ikke nødvendigvis på stor størrelsesforskjell på dem heller. Der er kannibaler når de har sjansen til det, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

I denne slimposen ligger de befruktede breiflabbeggene

I denne slimposen ligger de befruktede breiflabbeggene.

Foto: Ryggjabø VGS

– En sensasjon

Bjelland nøler ikke med å bruke store ord om gjennombruddet på Finnøy.

– I hvert fall hvis det viser seg at de får fram yngel er dette en sensasjon, sier han.

– Uansett om det skjer eller ikke, så lærer de jo veldig mye allerede. Vi vil gjerne følge med på dette, og om vi får i gang et samarbeid vil dette uansett være noe som vil kunne publiseres i internasjonale fagtidsskrift, legger han til.

I denne baljen ligger en million befruktede breiflabbegg

I denne baljen ligger en million befruktede breiflabbegg.

Foto: Ryggjabø VGS

Flere nyheter fra Rogaland