NRK Meny
Normal

Brannvesenet: – Pass på hva du kler på deg

Brannvesenet har foreløpig fått 416 meldinger om bålbrenning i Sør-Rogaland på sankthansaften. De advarer blant annet mot å bruke brannfarlige syntetiske klær.

St. Hans i Sandvågen i Stavanger

Det er meldt kraftig vind langs kysten i Rogaland tirsdag kveld. Brannvesenet ber folk bruke vett. Her et Sankthansbål i Sandvågen i Stavanger.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Sven Kåre Hagevik

Brigadesjef for Rogaland brann og redning, Sven Kåre Hagevik, ber folk bruk godt gammeldags vett når de nå skal brenne sankthansbål.

Foto: ROLV CHRISTIAN TOPDAHL / NRK

– Før du vet ordet av det står de der som en ildkule, eller så har klærne smeltet fast til kroppen, sier brigadesjef for Rogaland brann og redning, Sven Kåre Hagevik.

Tirsdag er sankthansaften, og rogalendinger står klare med fyrsakene. Foreløpig har brannvesenet i Sør-Rogaland fått hele 416 meldinger om bålbrenning i regionen.

Det er meldt kraftig vind tirsdag kveld – opp i stiv kuling på kysten. Ikke akkurat godt bål-vær. Brigadesjefen ber folk tenke over hva slags klær de tar på seg selv og barna sine.

– Mange syntetiske klesplagg ser flotte og varme ut, men kommer de i berøring med varme, er det bare å telle til tre så tar de fyr og vi har en alvorlig hendelse med en gang, sier Hagevik.

– Ikke papp og papir

Vinden fører også med seg andre farer:

– Ikke kast papir og pappesker på bålet, for når dette begynner å brenne og bli varmt, stiger det opp og flyr av gårde med vinden. Da vil brannen spre seg lett, sier han.

Brannvesenet vil trolig ikke legge ned forbud mot bålbrenning i år – du brenner på eget ansvar, så derfor:

– Bruk vett, konstaterer Hagevik.

Brannvesenet skal gå rundt og kontrollere bål gjennom hele feiringen i ettermiddag og kveld.

– Vi vil ta stikkprøver, finne ut om det er brannfare og om folk har lagt de riktige tingene på bålet.

– Brenn rent

Brigadesjefen er spesielt opptatt av at folk bare brenner rent trevirke. Så til deg som tenker å få svidd av litt søppel: Glem det!

– Vi ser at enkelte folk bruker sankthansbålet som avfallsplass. Det er lite lurt. Flere sliter med luftveisproblemer, allergi og astma. Brenner du søppel, brenner du samtidig masse giftstoffer, sier han.

Folk som har meldt inn bålbrenning, må også sette seg inn i regelverket, påpeker Hagevik. På skjemaet du må fylle ut, står det blant annet hvor du skal plassere bålet.

– Vi håper at alle får en fin kveld, og får kontroll på bålbrenningen, sier Hagevik.