NRK Meny
Normal

Brannvesenet er i nærheten i kveld

Når nyttårsfyrverkeriet går til værs, har brannvesenet ekstra folk på plass både i Stavanger og på Jæren.

Svein Kåre Hagevik

Brigadesjef Svein Kåre Hagevik forteller at brannvesenet har høynet beredskap på nyttårsaften både i Stavanger og på Jæren.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Dette nyttåret, som alle andre nyttår, har vi full bemanning på alle stasjoner. Vi har og kalt inn ekstra mannskaper i Stavanger for å bemanne en bil med fem mann for å sikre Stavanger sentrum.

Brigadesjef Svein Kåre Hagevik i Rogaland brann og redning legger ikke skjul på at det er spesielt viktig å sikre Stavanger på nyttårsaften.

Les også: Tilskuere får flest skader av fyrverkeri

Les også: – Flest øyeskader av fyrverkeri

– Vi har et stort tettsted med gammel trehusbebyggelse. Vi frykter uvettig bruk av fyrveri, og hvis uhellet er ute, skal vi være ekstra godt bemannet, sier Hagevik.

Ekstra på Jæren

Nyttårsberedskapen ligger høyere enn den normale beredskapen hos brannvesenet.

– Vi vet at det er uvettig bruk av fyrverkeri, folk er uforsiktige, Stor sett går det bra, men vi har lagt oss på et litt høyere nivå, forteller brigadesjefen.

Brannvesenet inspiserer fyrverkeriutsalg

Brannvesenet inspiserte tirsdag fyrverkeriutsalg i distrikt. Her er branninspektør Arild Olsen hos Rema 1000 på Tasta.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Beredskapen er høynet også i flere av nabokommunene til Stavanger. I Klepp, Time og på Hommersåk i Sandnes finnes det vanligvis innkallingsmannskaper.

Les også: Kjøper fyrverkeri i Sverige tross importforbud

Les også: Fyrverkeri: Dette har du lov til

– Fra klokken elleve til ett på nyttårsaften så bemanner fire mann bilen, og er rundt i nærområdet for å kunne være raskere ute hvis folk ringer og trenger hjelp, sier han.

Legger listen høyere

Erfaringene viser brannvesenet at denne beredskapen er nødvendig.

– Hvis uhellet først skjer, så er vi avhengige av det. Husk det er krutt vi har med å gjøre. Det viser seg hvert år at det skjer uhell, og det kan utarte seg fort. Derfor velger vi å legge listen høyere opp.

Les også: Gode sjanser for å se fyrverkeriet

Nyttårsberedskapen koster selvsagt ekstra ressurser.

– Det er lite i forhold til hvis det skjer noe. Tap av verdier, tap av menneskeliv, da er det en dråpe i havet, kroner og ører betyr ikke noe i denne sammenhengen, sier Hagevik.