NRK Meny
Normal

Kvinnen var siktet for åtte branner i Haugesund – ble tiltalt for én

I dag startet rettssaken mot ei branntiltalt kvinne (42) i Haugesund. Politiet i i byen har fortsatt en rekke uoppklarte branner i mappene sine.

Brann i Haugesund

Brannen i dette huset, som ble påsatt 30. juli i fjor, er brannen kvinnen nå må svare for i retten.

Foto: Tor André Johannessen

De to siste årene i Haugesund har vært preget av branner – en rekke av dem påsatte. Politiet har ikke satt alle i sammenheng – blant annet ble en ung mann i fjor dømt for flere branner i søppelkonteinere.

Den 42 år gamle kvinnen som tirsdag møtte i Haugaland tingrett, var egentlig siktet for åtte tilfeller av brannstiftelse . Hun må imidlertid kun svare for en av dem .

Torbjørn Nervik

Torbjørn Nervik.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

I retten sa hun seg ikke skyldig.

– Bare bevis for én brann

– Vi har ikke bevismessig dekning for annet enn den ene, forklarer statsadvokat Tormod Haugnes.

Etterforskningsleder i Haugesund-politiet, Torbjørn Nervik, erkjenner at påsatte branner er vanskelige å etterforske.

– Jeg skal ikke legge meg opp i hvorfor juristene har valgt å redusere tiltalen til ett punkt, men antar at statsadvokaten har funnet at det ikke er mulig å reise tiltale for de andre tilfellene. Vi i politiet har gjort det vi kan, sier Nervik.

– Brann ødelegger tekniske spor

For nettopp det å bevise hvem som står bak en brann er vanskelig.

I perioder de siste to årene har en eller flere brannstiftere herjet Haugesund by på kvelds- og nattestid. Svært få av de mange påsatte brannene er oppklarte.

– Det er ofte ikke lett å finne gjerningsmannen. I vanlige straffesaker baserer vi oss på tekniske spor, og dette er vanligvis borte etter en brann, sier Nervik.