Hopp til innhold

Brannsikringen ligger i huseiernes hender – brannvesenet får ikke gripe inn

Beboerne i Gamle Stavanger er selv ansvarlige for å unngå å starte en storbrann i den vernede trehusbebyggelsen. Varabrannsjefens største utfordringen er å ikke kunne gripe inn for å brannsikre private hjem.

Gamle Stavanger oversiktsbilde

De små, hvite trehusene ligger tett i tett i vernede Gamle Stavanger. Mange av husene er eid av private som selv må ta ansvar for brannsikringen.

Foto: Google Maps

– Det meste ligger på deg som privatperson, og alle som bor her er ansvarlige for brannsikring. 99 prosent av beboerne i Stavanger tar det alvorlig, men du kan ikke gjøre noe utover på din egen eiendom, sier Inge Anda.

Inge Anda

Kokk Inge Anda bor i Gamle Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Han bor i et av de 173 vernede trehusene i Gamle Stavanger. De små hvitmalte husene fra 1700- og 1800-tallet utgjør Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse og står på UNESCOs liste over verneverdige byer.

– Hvis et av disse brenner, brenner alle. Jeg tenker på det jevnlig og vi som bor her snakker mye om brannfaren, sier Anda.

– Det må en lovendring til

Den 1. august i fjor rykket brannvesenet ut etter melding om røykutvikling i et hus i Gamle Stavanger. I ettertid ble det klart at brannen ble oppdaget av en Lyse-ansatt som var i ferd med å forlate huset etter å ha skrudd på strømmen. Flaks, var brannvesenets konklusjon.

– Den er en stor utfordring. Her i Gamle Stavanger har en årlig tilsyn av feiervesenet, men det begrenser seg til tilsyn av ildsted, pipe og elektrisk anlegg. Utover det er det veldig vanskelig å gripe inn i private hjem. Det er en utfordring i det brannforebyggende arbeidet, sier varabrannsjef Ståle Fjellberg i Brannvesenet i Sør-Rogaland.

– Det er et arbeid som har sett på den problemstillingen med trygge hjem, hvor en foreslår tiltak som gjør at en kan gripe mer inn i private hjem enn det har vært tidligere, men det er et politisk spørsmål. Da må det en lovendring til, legger han til.

Brannsjefens største utfordringen er å ikke kunne gripe inn for å brannsikre private hjem. Beboere i Gamle Stavanger håper at det varmesøkende kameraet endelig virker.

VIDEO: Nabo Inge Anda og varabrannsjef Ståle Fjellberg frykter konsekvensene dersom det begynner å brenne i et av husene i vernede Gamle Stavanger. Foto: Ole Andreas Bø/NRK.

Skremt av brannen i Lærdal

– Jeg ble skremt av det jeg så i Lærdal. Vi kan ikke utelukke at det kan skje noe tilsvarende her hvis man er uheldig, sier Fjellberg.

Natt til lørdag begynte det å brenne i Lærdalsøra i Sogn og Fjordane. Brannen spredte seg og flere verneverdige ble slukt av flammehavet.

– Jeg satt fjetret foran TV-en hele dagen. Jeg var i sjokk. Det er et flott, vernet område som brant ned. Det er skremmende å se at flammene kan spre seg med en slik hastighet, sier Anda.

– Det er ikke lov å bygge så tett i dag. Også med den lovpålagte avstanden ser vi at det er veldig utfordrende med så mye vind hvis brannen først har tatt tak, sier Fjellberg.

Flere brannsikringstiltak på plass

Gamle Stavanger

De hvite trehusene i Gamle Stavanger er bygget på 1700- og 1800-tallet.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Hvis det er noe som bekymrer alle mennesker så er det brann. Det er ingenting vi frykter mer enn brann på grunn av skade på den du er glad i og eget hjem. Du mister alt du eier, sier Anda.

Tidligere branntilløp i Gamle Stavanger har skyldtes brann i søppeldunker og feil på elektriske anlegg. Derfor er flere tiltak satt inn for å forebygge brann i området.

– Vi har fått nedgravde bossdunker og mange tilgjengelige vannslanger, men jeg hadde også ønsket meg et utendørs sprinkleranlegg som kunne bløtlegge vegger for å hindre at en brann sprer seg, sier Anda.

– Det er også heldigvis kort vei til brannstasjonen. Vi er klare med hurtig innsats med store mannskapsstyrker som skal kunne stoppe brannen tidlig, sier varabrannsjefen.

Varmesøkende kamera på plass

Kameraet har ikke virket på syv år

Dette varmesøkende kameraet ble satt opp i 2003, og tatt ned i 2011. Det virket nesten aldri.

Foto: Helge Hundeide / NRK

I 2003 investerte Stavanger kommune i et varmesøkende kamera som skulle beskytte den verneverdige trehusbebyggelsen i sentrum. Kameraet hadde en prislapp på 500.000 kroner, men åtte år senere var det fortsatt ikke tatt i bruk. Det kameraet ble fjernet i desember 2011.

Nå er imidlertid kameraet på plass, og fungerer, lover Fjellberg.

– Det er på plass i prøvedrift. Det har vært veldig store utfordringer med å få det til å fungere teknisk. Det har gått mange år hvor det ikke har fungert optimalt. Det er beklagelig, men nå håper vi på at vi skal få det til å fungere teknisk, sier han.

– Varmesøkende kameraer slukker ikke branner, det må alle være klar over. Vi hadde et varmesøkende kamera her som ikke var i bruk på åtte år. Jeg håper det som nå er på plass, virker, sier Anda.

Har satt av millioner til brannsikring

– Det er brannsikringsplaner for Gamle Stavanger, men ting tar tid. Det er planlagt et møte med kommunen og brannvesenet der vi skal se på planen. Jeg vil tro at det blir ekstra fokus på brannsikring i Gamle Stavanger og annen verneverdig bebyggelse nå, sier Fjellberg.

Det ble i budsjettet for 2013 bevilget 1,5 millioner til brannsikring av gamle Stavanger. Rådmannen foreslo å øke summen til 2,5 millioner for 2014. Det ble vedtatt i kommunens budsjett for 2014, sammen med vedtak om 1,5 million i året frem til 2017.

– Det er ikke veldig mye penger. En kan bruke atskillig mer her i området hvis en virkelig skal sikre hvert enkelt bygg. Vi må sikre område, ha en god beredskapsstyrke og gjennomføre forebyggende tiltak, sier Fjellberg.

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger består av 173 vernede trehus.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK