Hopp til innhold

Brannfolkene mener politikerne somler med ny brannstasjon

Brannstasjonen i Eigersund er for liten og utgått på dato. Det er slutt på både plass og tålmodighet hos de ansatte i brannvesenet. De vil ha ny, sentrumsnær brannstasjon.

Egersund brannstasjon

Det er trangt om plassen på brannstasjonen i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen

– Det er to centimeter å kle seg på. Du kan bli overkjørt av brannbilen når den kjører ut. Det er trangt her, sier hovedtillitsvalgt for de ansatte ved Egersund brannstasjon, Erik Larsen.

I flere år har politikerne diskutert hvor en ny moderne brannstasjon skal plasseres, men blir ikke enige. I mellomtiden vokser kravet til utstyr og brannvern.

– Vi har fått inn mer og mer på stasjonen fordi det er ting vi må ha. Da går det jo på bekostning av andre ting, sier han.

Brannbil, Egersund

Hovedtillitsvalgt for de ansatte ved Egersund brannstasjon, Erik Larsen, vil plassere den nye brannstasjonen nær sentrum.

Foto: Øystein Ellingsen

Vil være nær sentrum

Lenge har politikerne ville flytte brannvesenet fra første etasje i rådhuset og til industriområdet på Tengs, rundt seks kilometer fra sentrum. Dit vil ikke brannfolkene. De vil være nær sentrum, i området rundt jernbanestasjonen og Eigerøy bro. Der er det best å rykke ut i alle retninger.

– Det er både adkomst og tilkomst. Det handler om å komme der ifra kjappest mulig for å rekke det du skal, sier Larsen.

Store deler av Egersund sentrum består av gammel verneverdig bebyggelse. Det er derfor viktig for brannvesenet å nå raskt fram til branner fra en ny brannstasjon. Det vet politikerne. Men brannfolka føler seg ikke hørt.

– Det er nok nå

Kjetil Nygård

Leder for planteknisk utvalg i Eigersund, Kjell Vidar Nygård, håper spørsmålet om ny brannstasjon kommer opp til politisk behandling så raskt som mulig.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Hver gang saken har blitt fremmet, er den blitt sendt tilbake til administrasjonen. Senest i mars i år, sier leder for planteknisk utvalg i Eigersund, Kjell Vidar Nygård.

– Det var flere alternative forslag til behandling, og det var alternativer der den økonomiske biten ikke var tatt med, sier Nygård.

Han håper saken kommer opp igjen «så raskt som overhodet mulig», men vet ikke når det kan skje.

Dagens brannstasjon er fra 1980-tallet og befolkningsantall og bosettingsmønster i kommunen har forandret seg kraftig siden den gang, sier Larsen.

– Mange flere folk har flyttet til byen. Vi har fått flere kjøretøyer. Kjøretøyene er større. Vi er pålagt å ha mer utstyr. Vi har vokst ut av det. Det er nok nå, mener Larsen.