Hopp til innhold

Brannen startet i en eldre dieselbil

Politiet slår fast at brannen i parkeringshuset på Stavanger lufthavn startet i en eldre dieselbil. Eieren var på vei hjem fra ferie, og er avhørt av politiet. Avinor skal nå undersøke alle sine parkeringsanlegg.

SE BILDENE FRA LUFTA: I morgentimene i dag ble det klart at skadene på parkeringshuset er store. 200-300 biler skal være ødelagt.

– Bilen tilhørte en familie som var på vei hjem fra ferie. De fikk ikke start på bilen, og det kom først ut røyk fra motoren, sier Elisabeth Vorland, seksjonsleder etterretning og etterforskning ved Sandnes politistasjon.

Her har en privatperson filmet brannen ikke lenge etter at den startet.

Bilen var en Opel Zafira, 2005-modell.

Bileieren prøvde å starte bilen på nytt. Det kom ut mer røyk, og så begynte det å brenne.

Politiet har også avhørt flere vitner som så brannen i startfasen, og et vitne som filmet bilen som begynte å brenne, På dette tidspunktet var bilen helt overtent.

Har god oversikt

I tillegg har politiet hentet inn en del andre videoer, og går nå gjennom disse.

– Forholdene rundt bilbrannen er temmelig oversiktlig, men nå må vi finne ut hvorfor brannen startet, sier Vorland.

Brannmenn ved parkeringshuset i på Stavanger lufthamn Sola

Brannvesenet hadde en stri jobb tirsdag kveld siden de ikke kunne ta seg inn i parkeringsanlegget, i frykt for at det skulle rase sammen.

Foto: Erik Waage / NRK

Politiet opplyser at det vil ta tid før kriminalteknikere kan gå inn på brannåstedet.

– Dette er på grunn av skadene brannen har påført parkeringshuset. Det er fremdeles utrygt å gå inn, ifølge seksjonslederen.

Vil ta tid å avdekke årsaken

Derfor vil det også ta noe tid å få avklart hva som er årsaken til brannen, og få laget en brannteknisk rapport.

Alle som har fått bilene sine skadet bes ta kontakt med sitt forsikringsselskap og referere til straffesaksnummer 15012846.

Avinor skriver i en pressemelding at de har satt i gang et arbeid for å undersøke og evaluere hendelsen.

– Full gjennomgang

– I likhet med mange andre er jeg overrasket over at brannen fikk et så stort omfang, men nå er det viktig å ta læring av situasjonen, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.

Evalueringen vil også innebære en full gjennomgang av bygningsmassen, både på Stavanger lufthavns parkeringsområder, men også for øvrige parkeringshus ved andre lufthavner, heter det i meldingen.

– Vi bygger alltid i henhold til gjeldende forskrifter og strenge krav, og dette vil bli en del av evalueringen, sier Falk-Petersen.

Branne spredte seg mellom bilene i en eksplosiv fart.

Politiet fikk melding om brannen klokken 15.35 tirsdag ettermiddag.

I den første meldingen hørtes det ut som en relativt udramatisk hendelse, men det ble raskt klart at brannen spredte seg mye.

Flytrafikken ble stanset og mer enn tusen personer måtte evakueres fra flyplassområdet.