Hopp til innhold

Brann-siktet på Bryne tiltalt for grovt ran

21-åringen som politiet mener står bak de åtte brannene på Bryne, er tiltalt for ran, samt flere tilfeller av svindel.

Brann på Bryne

En av brannene natt til 3. august førte til at en familie mistet eneboligen sin.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Onsdag 5. juli i fjor stormet en mann inn i Rema 100-butikken i Jærvegen i Klepp og truet til seg litt over 10.000 kroner. Mannen viftet med en luftpistol som var ladd med metallkuller, og ropte at han skulle ha alle pengene i kassen.

Væpnet politi rykket raskt ut til stedet, og pågrep raskt en mann i nærheten av Jæren folkehøgskole. Pågripelsen skjedde på bakgrunn av vitneobservasjoner av ham fra butikkranet.

Grethe Mæland Larsen og Bengt Voll Larsen

Ekteparet Grethe Mæland Larsen og Bengt Voll Larsen på Bryne våknet av at huset stod i brann.

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Mannen som er tiltalt for ranet, er samme person som mandag ble varetektsfengslet i to uker for de åtte brannene på Bryne den siste tiden. To andre personer, en mann på 22 og en kvinne på 24 år, ble også fengslet i brannsaken.

Skal ha vært nær flere branner

21-åringen har hittil nektet å forklare seg i brannsakene. Han ble pågrepet nær åstedet for den åttende brannen som skjedde i en brakkerigg på Bryne.

Den ett år eldre kameraten har forklart at alle de siktede var like utenfor brakkeriggen da det brant, men sier selv han var så tungt ruset at han husker lite fra kvelden.

I siktelsene fremgår det også at de tre skal ha kommet med grove trusler mot en person som oppdaget dem nær brannstedet.

På bakgrunn av pågripelsen ble 21-åringen også siktet for de sju andre brannene.

Branner på Bryne

Etter det NRK nå kjenner til bygger politiet blant annet mistanken på 21-åringens bosted i geografisk nærhet til brannåstedene, samt hans bevegelser i tidsrommet for brannene.

Også de andre siktede skal hatt tilknytning til den aktuelle adressen.

Politiet venter på flere svar

Politiadvokat Lene Tesdal Tonstad sier til NRK at de jobber for fullt med den videre etterforskningen etter at de fikk medhold i fengslingene.

Lene Tesdal Tonstad

Politiadvokat Lene Tesdal Tonstad.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Politiet venter på svar fra tekniske analyser, blant annet DNA-prøver, fingeravtrykk, analyse av mobildata, kriminaltekniske undersøkelser og gjennomgang av videoovervåking i området hvor brannene skjedde.

Sendte tomme leverposteibokser

21-åringen skal møte i Jæren tingrett i oktober med ranssaken på Rema 1000, samt fire tilfeller hvor han til sammen klarte å svindle til seg rundt 10.000 kroner.

Han fikk blant annet forhåndsbetalt for å selge brukte mobiltelefoner, men sendte i stedet tomme leverposteibokser til kjøperne.

Tiltalen omfatter også flere tilfeller av ulovlig oppbevaring og bruk av mindre mengder narkotika.

Flere nyheter fra Rogaland