Hopp til innhold

Her er det ingen krav til dybde

STAVANGER (NRK): Innendørs er det strenge regler for vanndybde under stupebrett, men ikke utendørs. Sist uke fikk en ungdom brudd i nakken etter et stup fra et kommunalt stupebrett i Stavanger.

Stupebrettet i Godalen

Det var ved dette stupebrettet i Godalen i Stavanger en 16-åring stupte og brakk nakken onsdag sist uke. Stavanger kommune har nå gått gjennom alle sine utendørs stupebrett, og bare to av ti har mer enn 3,5 meters dybde.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Turistforeningen Ung i Stavanger fikk en trist sommeravslutning onsdag sist uke.

Etter flere stup, endte en 16- år gammel gutt med å treffe bunn og bli alvorlig skadet. Han brakk nakken i sammenstøtet med bunnen.

Erlend Alstad

Erlend Alstad er anleggskonsulent i Norges Svømmeforbund. Han mener at det kan være lurt å bruke de samme sikkerhetsreglene utendørs, som allerede gjelder innendørs.

Foto: Norges Svømmeforbund

– Det er fryktelig trist, og helt uvirkelig at det som bare skulle være en hyggelig sommeravslutning ender i en alvorlig skade for en sprek ungdom. Både for gutten selv og familien er dette en tragedie, og vi har den største medfølelse med dem, sier leder i Stavanger Turistforening, Preben Falck.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte ulykken. Til avisen sier storebroren at 16-åringen allerede første natt på sykehuset sa at de måtte advare folk mot å stupe der.

Informerte politikerne

En foreløpig rapport etter ulykken ble lagt fram for politikerne i kommunalstyret i Stavanger kommune tirsdag morgen.

– Nå skal det settes opp skilt ved alle stupebrett der både dybde og en advarsel tydelig kommer fram, sa Leidulf Skjørestad, direktør for bymiljø og utbygging.

Godalen i Stavanger

Godalen badeplass i Stavanger er et yndet område for lek i vannet. Stupebrettet ligger til høyre i bilde.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

De har nå gått gjennom alle sine utendørs stupebrett, og bare to av ti har mer enn 3,5 meters dybde.

Turistforeningen tok kontakt med kommunen etter ulykken, og spurte om dybdeforholdene er forsvarlige der ulykken skjedde.

– Det regner jeg med at vi vil få nærmere svar på gjennom de undersøkelsene som nå gjøres. Generelt er det jo en viss risiko med all bruk av naturen. Likevel vil nok de fleste gå ut fra at når kommunen plasserer ut stupebrett så er det gjort en vurdering av at dybdeforholdene er tilstrekkelige, sier Falck.

Dag Terje Klarp Solvang

Dag Terje Klarp Solvang er generalsekretær i Den Norske Turistforening. Han sier det er viktig at ulykken får en grundig evaluering.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

DNT sentralt viser medfølelse til alle involverte, og viser til at foreningen lokalt i Stavanger skal gjøre en grundig evaluering av ulykken.

– Dette er en tragisk ulykke som det er viktig at man kan lære av slik at man kan unngå lignende ulykker andre steder, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang.

Mangler regler utendørs

Mens det er helt klare regler for minstedybde under stupebrett i en svømmehall, er det ingen slike regler i naturen.

Innendørs er det regler både for hvor dypt det skal være foran stupebrettet, hvor langt framover det må være så dypt, og hvor bredt til sidene det må være like dypt.

For et én meters sviktbrett, skal det være 3,40 meters vanndybde, denne skal rekke 3,30 meter framover, og være minimum 1,50 meter på hver side.

– Dette er regler satt opp av det internasjonale svømmeforbundet, og gjelder også i Norge, sier anleggskonsulent Erlend Alstad i Norges Svømmeforbund.

Kulturdepartementet viser til Norges Svømmeforbund når det gjelder regelverket, og om det burde være noe tilsvarende i naturen.

– Det er de generelle badevettreglene som gjelder og knytter seg til det formelle ansvaret for å sjekke bunnforholdene når du bader og leker i sjøen, forklarte kommunaldirektør Leidulf Skjørestad på møtet med politikerne tirsdag.

Nå må kommunen vurdere om dette er nok, eller om de må fjerne utstyr som kan medføre risiko når de legger til rette for aktivitet i naturen.

Publikum tror det er trygt

Selv om den enkelte har ansvar for å forsikre seg om at det er trygt å leke i vannet, er det lett å tro at et kommunalt stupebrett er trygt.

Svømmeforbundet ser ingen grunn til at reglene i svømmehallen ikke skal gjelde ute.

– Når kommuner spør oss om dette, sier vi at det er ingen krav. Men de kravene vi har innendørs, er sikkerhetskrav for å hindre ulykker og skader. Så det er all mulig grunn til bruke disse også utendørs. Kanskje enda større grunn fordi innendørs vet de som deltar i trening og konkurranser mer hva de gjør enn på en badeplass, sier Alstad.

Svømmeforbundet vil likevel ikke at alle stupebrett skal fjernes, for det er viktig å skape aktivitet.

– Det er mange ting i hverdagen som er risikofylt, men målet med reglene er å redusere risikoen mest mulig.