Hopp til innhold

Botanikerne jakter gamle roser i hagen din

Stavanger botaniske hage skal kartlegge og samle inn gamle roseplanter og stauder fra Rogaland. Prosjektet skal sikre at opptil 200 år gamle planter blir ivaretatt for nye generasjoner.

Roser i hagen til Kari Bergum i Eigersund

Sjeldne prestegårdsroser i hagen til Kari Bergum i Eigersund.

Foto: Kari Bergum

– Vi vil ta vare på den gamle plantekulturarven, de gamle hageplantene og spesielt rosene, sier Anne Cathrine Sheen, botaniker hos Stavanger botaniske hage.

anne cathrine sheen

Anne Cathrine Scheen er vitenskapelig ansvarlig for plantesamlingen i Stavanger botaniske hage.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Foreninger over hele landet er på jakt etter rosene som sto i norske hager i gamle dager. De leter etter den gamle prestegårdsrosen, eller bestemorsrosen om du vil, som har kun én blomstring i året.

– I gamle dager hadde man ikke søndagsåpne plantesenter, men delte på de plantene man hadde. Planter var mer sjeldne, og det var ikke alle forunt å ha store, flotte, innholdsrike hager, sier Scheen.

Fant 94 år gamle roser i Eigersund

I Stavanger botaniske hage på Ullandhaug finnes det planter fra hele verden. Og selv i oktober blomstrer fremdeles mange sorter blomster. Men prestegårdsrosen mangler, og den er i ferd med å forsvinne fra dagens hagehold.

Kari Bergum

Kari Bergum har nesten hundre år gamle roser i hagen sin i Eigersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Men den finnes i hagen til Kari Bergum i Eigersund. Hun bor i et 175 år gammelt hus med en nesten like gammel hage. Etter å ha snakket med den botaniske hagen om noen cargoplanter i hagen, sendte hun også et bilde av noen gamle rosebusker som sto like ved.

– Da tok de helt av, og var kjempeinteresserte. En botaniker og en gartner kom på besøk, inspiserte, og tok stiklinger av de gamle rosetrærne, sier hun.

Ifølge Bergum er rosetrærne minst 94 år gamle.

– De syntes det var storveies. Nå skal rosene også blomstre i den botaniske hagen, og hvis de dør hos meg, kan jeg få erstatning derfra, sier Bergum.

– Ta kontakt dersom du har gamle blomster

For hundre år siden var det ikke vanlig med blomsterbed på jordflekkene og i hagene i Rogaland.

Ole Geir Skjæveland

Ole Geir Skjæveland er leder i Rogaland hageselskap.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– I Stavanger var det bare fintfolk og skippere som hadde hager. Mormora mi hadde faktisk roser på Jæren, på Pollestad, og morfar ble uglesett fordi han ikke holdt styr på kjerringa si som hadde roser og peoner der han kunne ha fødd en halv kalv, sier leder i Rogaland hageselskap, Ole Geir Skjæveland.

Og disse rosene, som i dag er sjeldne, må tas vare på. Derfor vil botanisk hage ha hjelp til å ta vare på det som er igjen av prestegårdsrosene, og dyrke fram nye skudd og blomster.

– Da må de som har gamle blomster i hagen ta kontakt. De kan skrive til oss, Jærmuseet eller hageselskapet. Vi er spesielt interessert i prestegårdsrosene som blomstrer rundt St. Hans, sier Anne Cathrine Sheen, botaniker hos Stavanger botaniske hage.

Stavanger botaniske hage

Det blomstrer ennå i Stavanger botaniske hage.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK