Høyre i Stavanger startet i natt samtaler med sentrumspartiene og Fremskrittspartiet om et politisk flertall i Stavanger, og planlegger forhandlinger i dag.
Samarbeidet som nå skrider fram i Stavanger er faktisk ganske uvanlig, mener statsviter Svein Tuastad. Oljebyen kan bli et utstillingsvindu for borgerlig samarbeid.
– Dette er noe av det mest interessante ved valgresultatet, sier Tuastad, som er statsviter ved Universitetet i Stavanger.
Høyre størst i Stavanger
Svein Tuastad er statsviter og samfunnsdebattant. Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.
Foto: Mathias Oppedal / NRKDet har vært en blå vind i Rogaland før årets valg. Høyre har hatt 12 av 26 ordførere, men dette antallet blir lavere etter alle forhandlingsrundene som nå pågår i kommunene.
– Dette året slo venstresiden tilbake på landsbasis, og vi ser dette i flere av kommunene i fylket, sier Tuastad.
I Stavanger klarte ikke Arbeiderpartiet vokse seg størst. Det var lenge jevnt, men Høyre er fortsatt det største partiet i oljebyen.
– I Stavanger er politikken mer moderat og fordragelig mellom de borgerlige partiene, og hvis det nå blir et samarbeid mellom sentrum og høyresiden, kan dette være et utstillingsvindu for borgerlig politikk, mener Tuastad.
Høyre er fremdeles det største partiet i Stavanger.
Foto: NRKFrykter for lokaldemokratiet
I nabokommunen Sandnes er det et som kjent en noe spesiell konstellasjon mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, den såkalte Sandnes-modellen.
- Les også:
– Dette samarbeidet har vakt oppsikt på nasjonalt plan. Går det an at de to partiene får til et godt samarbeid? Ja, det går jo som det suser, sier Tuastad.
– Er ideologien nesten borte i lokalpolitikken?
– Lokaldemokratiet er i en liten krise, for det er så lite politikk igjen enn det vi så tidligere. Kommunene kunne hatt flere oppgaver, men har ikke fått det av kommunal minister Jan Tore Sanner, og det er synd for den lokale politikken, sier Tuastad.