Hopp til innhold

Bøndene har overtatt Stavanger

150 bønder og et titalls traktorer overtok torget i Stavanger i dag. De gikk i tog gjennom byen, holdt appeller og delte ut informasjon til forbipasserende.

Ola Andreas Byrkjedal

Ola Andreas Byrkjedal er leder i Rogaland bondelag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Nå er vi samlet her i dette opptoget for å markere vår misnøye med statens tilbud under jordbruksforhandlingene i år. Det ble som kjent brudd i forhandlingene på lørdag, sier Ola Andreas Byrkjedal, leder i Rogaland bondelag.

Aksjonen føyer seg inn i rekken av flere aksjoner over hele landet. De aksjonerer etter at Norges Bondelag og Norges Bonde- og Småbrukarlag brøt forhandlingene med staten.

Flere aksjoner:

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Oppstilling på torget i Stavanger

Det ble holdt appeller på torget i Stavanger i dag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Varsler flere markeringer

– Det pågår nå markeringer over hele Rogaland, og over hele landet. Det blir flere markeringer i dag, og videre i uken, sier Byrkjedal.

– Vi er her for å skaffe oss et talerør, for å si til folk hva vi mener om det tilbudet som kom fra staten. Vi sloss for et levende landbruk, levende bygder over hele landet. Vi ligger 180.000 kroner under vanlige folks lønnsinntekt, legger han til.

Byrkjedal er svært fornøyd med oppslutningen om aksjonen. Det var nær 150 bønder som møtte opp, og flere titalls traktorer.

– Nå er nok nok, og nå må det skje noe, sier han.

– Vi trenger å få bedre betalt

Lisa Breiland

Lisa Breiland er bonde på Finnøy, og kom i dag til Stavanger for å aksjonere.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Lisa Breiland er bonde på Finnøy og tok på seg oppgaven med å dele ut informasjon, og ta kontakt med forbipasserende for å fortelle dem om aksjonen.

– Vi vil dele ut lapper med budskapet vårt om hvorfor vi har brutt forhandlingene. Det er blant annet fordi at staten ikke gir oss samme inntektsmuligheter som andre grupper. Vi trenger å få betalt for det vi produserer og trenger bedre rammevilkår, sier hun.

– Jeg vil produsere mat, og gjør det i dag. Hvis vi skal investere mer trenger vi mer inntekter. Utgiftene våre øker på lik linje med andre, men det gjør ikke inntektene. Jeg håper dette hjelper, at vi kan synliggjøre det for norske forbrukere og politikere. Derfor er jeg her i dag, sier Breiland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bønder utenfor oljemuseet

'Kjærleik til norsk mat' er noe av det bøndene kjemper for. De protesterer mot statens forslag til årets landbruksoppgjør.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Krever 2,2 milliarder

Statens tilbud på rundt 900 millioner kroner er for dårlig, mener bøndene. Kravet fra organisasjonene var 2,2 milliarder kroner, og tilsvarer en inntektsvekst på drøyt 50.000 kroner per årsverk for bønder som har en snittlønn på under 300.000.

Statens tilbud innebærer 13.000 kroner i inntektsøkning per årsverk.

Vil anmelde bøndene for hærverk

Bønder aksjonerte med å plassere høyballer og plakater utenfor rådhuset i Sandnes mandag morgen. Det synes varaordfører i kommunen, Pål Morten Borgli lite om.

– Det var ikke noe hyggelig syn som møtte oss i dag morges. Ansatte ble møtt med råtne, illeluktende høyballer med budskap påskrevet. De luktet veldig og vi anser dette som hærverk, sier Pål Morten Borgli, varaordfører i Sandnes (Frp) til NRK.

Kommunen vurderer nå å anmelde stuntet. Ifølge Hans Kjetil Aas i Sandnes kommune undersøkes det nå om kommunen har grunnlag for å levere en anmeldelse.