Bøndene avslutter egg-blokaden

Klokken 07.30 fredag morgen var det slutt: Bøndene avslutter sin blokade av eggpakkeriene i landet.

aksjon avsluttet

Bøndene på Jonas H. Melings anlegg i Stavanger pakker sammen bannere i morgentimene fredag.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Folk får eggrøren til 17. mai-frokosten likevel. Klokken 07:30 flyttet bøndene traktorene og lot lastebilene kjøre ut fra landets ni eggpakkerier, fullastet med egg i retning butikkene.

– Grunnen til at vi avslutter er at vi har oppnådd den effekten som vi planla. Vi har klart å blokkere utkjøring til butikkene, som har ført til at en del butikker har gått tomme for egg. Vi har med dette fått vist at tilgang på mat er sårbart, og at vi trenger en norsk og lokal matproduksjon, sier organisasjonsleder i Rogaland Bondelag, Olav Sande.

– Men hadde ikke aksjonen hatt enda mer effekt hvis dere fortsatte til over 17. mai?

– Vår hensikt er ikke å ramme forbruken. Det er staten vi har forhandlet med – vi har gjort dette for å vise staten at vi må ha norsk matproduksjon. Det er viktig at forbrukerne får de varene de har brukt for nå før helga, sier han.

Har fått kritikk

I Rogaland har bøndene blokkert eggpakkeriene Jonas H. Meling i Stavanger, Jæregg på Klepp og Nortura sitt anlegg på Varhaug i Hå.

Flere har vært kritiske til bøndenes aksjon. Jusprofessorer har stemplet den som ulovlig, og påpekt at eggpakkeriene kan kreve erstatning.

– Det er ikke på grunn av press at vi nå avslutter. Denne aksjonen har vært planlagt lenge, og avslutningen har vært planlagt lenge.

– Vi har hele tiden visst at denne aksjonen ikke er i henhold til loven. Vi ga ikke beskjed til anleggene før sent kvelden før. Men vi vet at alle disse anleggene er avhengig av norsk produksjon, og vi har opplevd at vi har et godt samarbeid med anleggene, sier Sande.

Sinne på Facebook

Men enkelte har vært svært oppgitt over egg-blokaden. På NRK Rogalands Facebook side har det haglet med krasse kommentarer mot bøndenes aksjon:

«Hvor er politiet, rydd vekk bøndene, dette kan da ikke være lovlig!!!!»

«Det eneste bøndene oppnår med dette er at de ødelegger det siste de hadde av omdømme ...»

«Egg de!»

«Får egg fra noen som ikke er med på denne galskapen.»

– Har egg-blokaden gjort mer skade enn godt for bøndene?

– Vi opplever at vi har enormt stor støtte, vi får voldsomt mye tommelen opp. Det er ulike synspunkter på landbrukspolitikken i Norge, og det skulle bare mangle at de som var uenige ikke fikk komme fram med sine synspunkter, sier Sande.

Bønder over hele landet tar nå helg, men Sande kan ikke utelukke flere aksjoner:

– Frustrasjonsnivået er høyt, og hva som blir gjort lokalt har vi ikke oversikt over, sier Sande.