NRK Meny
Normal

Boligprisene faller i Stavanger

I oktober falt boligprisene i Stavanger med 0,8 prosent, samtidig som det selges flere boliger enn tidligere i byen. – En myk landing, sier eiendomsmegler.

Boliger Stavanger

Boligprisene i Stavanger har falt med 0,8 prosent fra september til oktober. I samme periode har boligprisen på landsbasis steget med 0,9 prosent.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

– Det er ikke uvanlig med et lite fall i oktober, men i Rogaland og Stavanger har dette fallet vært litt større enn ellers i landet, sier Rune Bertelsen, leder i Rogaland Eiendomsmeglerforening.

I dag ble Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for oktober lagt fram. På landsbasis er boligprisene nå 0,9 prosent høyere enn forrige måned, og 5,3 prosent høyere enn for ett år siden.

– Behov for å kjøles

Rune Bertelsen

Rune Bertelsen i Rogaland Eiendomsmeglerforening forteller om en forventet nedgang på boligprisene i Stavanger.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I hele Rogaland falt boligprisene med 0,7 prosent fra september til oktober, med en svak prisutvikling på 1 prosent de siste tolv månedene. Aller svakest har utviklingen vært i Stavanger, med 0,2 prosent prisstigning det siste året.

– Markedet i Stavanger og Sandnes-regionen har hatt behov for å kjøles nå, og vi kan skylde på at markedet i over lengre tid har vært et område der prisene steg mest, sier Bertelsen.

Å skylde på usikkert jobbmarked vil likevel ikke Bertelsen.

– I den grad arbeidsmarkedet har hatt en innvirkning, har det ført til en myk landing etter så mange år med prisstigning. Noen kan bli mer usikre, men det virker ikke som at folk er redde for å kjøpe boliger, sier han.

Jevn salgstid

I Rogaland er det boligene i Stavanger som selges fortest. Foruten juli måned har omsetningstiden i Stavanger vært på rundt 30 dager i år, mens det tar noe lenger tid i kommunene rundt. Antallet boliger som er solgt i Stavanger i oktober i år er ti prosent høyere enn oktober 2013.

– Stavanger lå en periode høyere enn Oslo i kvadratmeterpris på leiligheter, men dette snudde i fjor høst. Prisskillet mellom leiligheter i Stavanger og Oslo har økt betraktelig, sier Bertelsen.

Der Stavanger tidligere var dyrest, troner nå Oslo med en snittpris på 51.126 kroner per kvadratmeter på leiligheter. Tilsvarende tall i Stavanger er nede i 46.984 kroner, med byer som Bergen og Trondheim følgende hakket under.

Ikke store kupp

– Tidligere har man fryktet at det skulle bli mindre attraktivt å bo i Stavanger på grunn av prisnivået, og bedrifter har også vurdert å flytte vekk på grunn av dette. Det argumentet står langt svakere nå, sier Bertelsen.

Han mener likevel ikke at boligkjøpere vil gjøre de største kuppene i desember.

– Det er typisk for årstiden med en liten nedgang frem mot nyttår, men de store kuppene vil nok utebli. Folk som vil selge nå, men ikke får den prisen de vil ha, venter heller til etter jul enn å selge langt under prisantydning, seir han.