NRK Meny
Normal

I Stavanger bygges fortsatt boliger i bredden

I Stavanger bygges det stadig flere eneboliger og rekkehus, mens tallet på nye leiligheter i høyhus er langt lavere enn under byggeboomen for fem år siden.

Politikerne i Stavanger sier de vil ha fortetning og leiligheter i høyden - men de bygger likevel flatt. Antall nye eneboliger og rekkehus er stabilt, mens det i fjor ble fullført langt færre leiligheter i høyhus enn i toppåret 2007.

SE VIDEO: Politikerne i Stavanger sier de vil ha fortetning og leiligheter i høyden, men de bygger likevel flatt.

Boligbyggingen i Stavanger er snart tilbake på nivået før finanskrisen, men i 2012 ble det bygget mer i bredden og mindre i høyden enn i 2007 og 2008.

NRK fortalte i februar at 45 prosent av den samlede boligmassen i Stavanger og Sandnes er eneboliger .

De siste to årene er det fullført vel 300 eneboligerog rekkehus i Stavanger, samtidig er det kommet 437 nye leiligheter i bygg som er tre etasjer eller høyere. Under boligboomen i 2007 og 2008 var tallet på eneboliger/rekkehus også vel 300, I løpet av de to årene ble det imidlertid fullført nesten 1500 leiligheter i høyhus.

Dette viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Boligbygging i Lervig

Boligbygging i Lervig skal sørge for fortetting, mener Venstre-politiker Per A. Thorbjørnsen.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Denne utviklingen skjer til tross for at politikerne som styrer Stavanger sier at det må bygges i høyden dersom kommunen skal få bukt med presset i boligmarkedet.

Fullførte boliger i Stavanger 2007-2012:

Eneboliger

Boligtype

2007

2008

2009

2010

2011

2012

Eneboliger

  83

 65

 82

 59

 79

 99

Rekkehus, tomannsboliger

127

 69

 38

 25

 42

 96

Boligenheter i bygg på
tre etasjer eller mer

819

655

490

186

125

312

– Eneboligenes tid er nok over

NRK fortalte i februar at 45 prosent av den samlede boligmassen i Stavanger og Sandnes er eneboliger , i motsetning til situasjonen i Bergen og Trondheim der godt under tretti prosent av befolkningen bor i eneboliger.

Per A. Thorbjørnsen

Venstre-politiker Per A. Thorbjørnsen mener fortsatt at en fortetningen av boliger i Stavanger er helt nødvendig.

Foto: Odd Rune Kyllingstad

Den gangen sa Venstre-politiker i Stavanger, Per A. Thorbjørnsen til NRK at det er slik i dag, men at det ikke blir slik i morgen. Han fortalte at han ikke kunne huske å ha vært med å regulere en eneste enebolig de siste årene.

–Eneboligene tid er nok over. Av hensyn til miljø og transport er en fortetning av boliger helt nødvendig i Stavanger og Sandnes-området, mente Thorbjørnsen.

– Fortetningen skjer ikke over natten

Nå viser tallene at det fortsatt bygges like mye i bredden som før, mens det er langt igjen før man når det samme nivået for høybygg som kommunen hadde for fem år siden.

Venstre-politikeren står likevel fortsatt ved det han sa for noen måneder siden.

Høyblokk i lervig

Sentrale Stavanger-politikere har i flere år argumentert for at det må bygges langt flere boliger i høyden. Bildet er fra lervig i Stavanger.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– De boligene som faller på plass nå har tatt lang tid og utvikle. Fortetningen skjer ikke over natten. Men trenden er åpenbar, sier Thorbjørnsen i en kommentar til de ferskeste boligtallene.

Les også: Boligbygging langt bak mål

Les også: – Må lære å være storbyregion

Han minner om at det kommer tusenvis av boliger i Urban Sjøfront de neste årene. Lervig Brygge skal og legges ut for salg. Det blir fortetning i Bjergsted Nord/ Kalhammeren. Her er 400 boliger regulert de siste månedene

Dessuten skal det bygges tett på Jåttå, Madla, Hillevåg og Paradis.

– Forusboligene vil heler ikke bli frittliggende eneboliger. Det vil nok bli i mindre grad regulert til rekkehus i fortsettelsen, mens dagens og morgendagens reguleringsplaner vil i all hovedsak handle om boliger over tre etasjer, sier Thorbjørnsen.

Planlagt enebolig i Stavanger

Det bygges fortsatt eneboliger i Stavanger. Illustrasjonen viser ett av tre hus som skal bygges i Ramsvig/Godalen.

Foto: Privatmegleren