Hopp til innhold

Boligmarkedet stabiliserer seg, selgerne aksepterer lavere pris

Boligprisene i Stavanger steg med 1,3 prosent i august. Det er færre boliger til salgs og det tar kortere tid å selge boligene.

Østre bydel i Stavanger

Boligprisene i Stavanger steg med 1,3 prosent i august. Det er færre boliger til salgs og det tar kortere tid å selge boligene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi ser at det etter hvert er en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. Vi merker at det er lettere å selge boliger i dag enn det var for to måneder siden.

Det sier Bård Birkeland, som er leder for Rogaland eiendomsmeglerforening.

Boligprisene i Stavanger steg med 1,3 prosent i august.

Bård Birkeland

Bård Birkeland, som er leder for Rogaland eiendomsmeglerforening, tror ikke det er riktig å friskmelde boligmarkedet i Rogaland.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Boligprisutviklingen i Stavanger er svakere enn i de andre store norske byene og landet under ett, hvor boligprisene steg med 2,8 prosent , viser månedstallene fra Eiendom Norge.

– Flere folk på visning

– Det er flere folk på visning, mer aktivitet og flere som ønsker å kjøpe hus. De som kjøper har i dag færre boliger å velge mellom, sier Birkeland.

Det ble solgt 213 boliger i Stavanger i august. Det er en økning på 30,7 prosent sammenlignet med august i fjor. Hittil i 2016 er det solgt 17,1 prosent færre boliger enn i tilsvarende periode i 2015.

Les også: Venter historisk høy prisstigning på boliger i 2016

Les også: Dyster utvikling i boligmarkedet i Stavanger

Den siste måneden er det solgt mange boliger. Ved utgangen av august var det 556 boliger til salgs. Det er 35,7 prosent færre enn for ett år siden.

I juli tok det i snitt 130 dager å selge en bolig i Stavanger. Den siste måneden er omsetningstiden redusert til 100 dager. Fortsatt tar det betydelig lengre tid enn i resten av landet, der gjennomsnittlig salgstid er 37 dager.

Les også: Vil at flere unge skal få leie seg inn på boligmarkedet

– Det at omsetningstiden fortsatt er ganske høy kommer nok av at vi nå selger en del hus som har stått veldig lenge i markedet. Vi merker at på nye hus som vi legger ut, er omsetningstiden kortere, forteller Birkeland.

Tror på forsiktig økning

Det siste året har Stavanger hatt stikk motsatt prisutvikling sammenlignet med resten av landet. I Norge har det vært en prisøkning på boliger på vel ni prosent, mens det i Stavanger har vært en nedgang på vel seks prosent.

Les også: Nå er det like billig å leie privat for studenter

Les også: 40 prosent nedgang i boligsalget

– Markedet har stabilisert seg på et lavere prisnivå. Selgerne er villige til å akseptere lavere pris enn det var tidligere, sier Birkeland.

Lederen for Rogaland eiendomsmeglerforening tror på en forsiktig positiv utvikling i boligmarkedet i Rogaland utover høsten.

– Jeg tror ikke vi skal friskmelde boligmarkedet. Jeg tror at det skal stabilisere seg der det er nå. Det er mange faktorer som kan virke inn, men holder allting slik det er nå, så vil vi se en jevn, kanskje litt forsiktig økning, mener Birkeland.

Flere nyheter fra Rogaland