NRK Meny
Normal

Slår seg sammen for å bli sterkere

17 mekaniske bedrifter i Rogaland skal samarbeide for å klare seg i en nedadgående oljebransje. Vanligvis konkurrerer de, men sammen vil de bli sterke.

17 mekaniske bedrifter i Rogaland skal samarbeide for å klare seg i en nedadgående oljebransje. Vanligvis konkurrerer de, men sammen vil de bli sterke.

VIDEO: Aarbakke AS er en av 17 bedrifter som har bestemt seg for å samarbeide i et hardt arbeidsmarked.

– Det trenger ikke å bli krangling, så lenge vi klarer å skaffe nok arbeid til alle 17. Det er som med hestene på gården, får de nok mat holder de seg stille, sier daglig leder Inge Brigt Aarbakke ved Aarbakke AS på Bryne.

Geir Pollestad

Geir Pollestad tror det er smart at bedriftene går sammen.

Foto: Anders Fehn / NRK

Utvider horisonten

Aarbakke er en av bedriftene som er med på dette samarbeidet som kaller seg Alloyance. De 17 mekaniske bedriftene fra Jæren er vanligvis konkurrenter, men på grunn av et nedadgående marked ser de styrken i å samarbeide på det internasjonale markedet. De er hovedsakelig leverandører til oljeindustrien, men har bestemt seg for å utvide horisonten.

– Vi har kontroll på det markedet som ligger her hjemme, men må satse nytt internasjonalt. Vi vil satse både på fly, olje, forsvaret og fornybar energi, sier Aarbakke.

Inge Brigt Aarbakke med dokumentasjon

Inge Brigt Aarbakke tror ikke det blir noe krangling innad i samarbeidsgruppa.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Kan levere gull

Han understreker likevel at det fortsatt er olja som er Aarbakke AS sin hovedsatsing.

– Jeg tror det er store sjanser for å lykkes når de gjør som de har gjort her. Det er tradisjon på Jæren at bedriftene både konkurrerer mot hverandre, men og at de klarer å samarbeide når det trengs, sier leder ved næringskomiteen på Stortingen Geir Pollestad.

– Det er viktig at de bygger videre på det de kan, og spiller på hverandres styrker slik at det de leverer ute i markedet blir gull, sier Pollestad.