Hopp til innhold

Blir dette årets julegave?

Nordmenn handler action-kameraer som kan festes på hjelmer, biler og sykler som aldri før for å fange hendelser og øyeblikk. Nå vil vi også filme kjøreturen fra dashbordet. Det kan brukes til både moro og forsikring.

Dashcam

Stadig flere trafikanter vil filme kjøreturen med et «dashcam». Motivasjonen er ville videoer fra trafikken og bruk i forsikringssaker.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– Vi har registrert en økende interesse rundt denne typen produkter, og har derfor nylig valgt å inkludere dem i vårt utvalg, sier Øystein A. Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp til NRK.

Stadig flere yrkessjåfører utstyrer bilen med et «Dashcam», et kamera som er festet til dashbordet. De vanligste utgavene koster noen tusenlapper, og disse starter å filme idet tenningen i bilen slås på. Kameraene filmer til minnebrikken er full, og begynner deretter forfra ved å overskrive gamle data.

Norges Lastebileierforbund tror alle trailere vil ha kamera på dashbordet om få og, og i Russland er «dashcam» obligatorisk for yrkessjåfører. Men også stadig flere privatpersoner ønsker å filme kjøreturen sin kontinuerlig.

Ulovlig å filme når du står parkert

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Foto: Hans Fredrik Asbjoernsen

– Jeg vil tro at det kommer til å ligge mange «dashcam» under norske juletrær i år, og da er det viktig at folk vet hva som er lov og ikke lov når det kommer til filming, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet.

Teknologien byr på utfordringer i forhold til lovverket.

– Det går greit at privatbiler filmer når de er ute og kjører, men det er ulovlig å ha kameraet stående på når biler står parkert. Da blir det overvåking av et område, og det må man ha tillatelse til, sier Skåra.

Kan være nyttig i forsikringssaker

I tillegg til å kunne filme hendelser på veien for å dele med venner og på sosiale medier, er også motivasjonen for noen å kunne bruke videoen i forsikringssammenheng. Videoer kan brukes som bevis hvis skyldspørsmålet er uklart etter en ulykke.

– Det er positivt å kunne dokumentere trafikkuhell, men bilkamera er foreløpig ikke noe vi anbefaler folk å bruke, sier Jon Berge, informasjonsdirektør i If forsikring.

– Vi kommer ikke til å gi bilister rabatterte forsikringer hvis de installerer «dashcam», legger han til.

Han sier at «dashcam» fremdeles er så nytt i Norge at forsikringsselskapet ennå ikke har fått inn noen video som har blitt brukt som bevis etter et trafikkuhell.

– Med kameraet på har vi mulighet for å bevise hva som faktisk skjer ute i trafikken, og hvilke fæle situasjoner vi kan bli utsatt for, sier trailersjåfør Kjell Ivan Skjærvik.

VIDEO: Kjell Ivan Skjærvik synes kameraet som er montert i fronten av traileren gir ham større trygghet. Foto: Siri Wichne Pedersen/NRK.

Stor etterspørsel etter «action-kamera»

Elkjøp har ikke konkrete tall på hvor mange «dashcams» de har solgt enda.

– Det er snakk om en relativt fersk produktgruppe, både for oss og for nordmenn generelt, så foreløpig har man få konkrete tall og trender å se på når det gjelder salget, sier kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt.

– Vi har imidlertid sett en voldsom økning i salget av såkalte «action-kamera» den siste tiden, utstyr som man bruker til å filme alt fra skiturer til sykkelstunt. Her har vi også tatt inn flere av de mest populære produktene på markedet den siste tiden. Så at det er en gryende trend å filme situasjoner og øyeblikk man kanskje ikke gjorde før, er det ingen tvil om, legger han til.