NRK Meny
Normal

Ja eller nei til vindmøller i Sandnes?

Det er splittelse i flere partier før Sandnes bystyre i morgen, tirsdag, skal ta stilling til om de ønsker 34 vindmøller i Sandnes Øst.

Vindmøller

I morgen bestemmer politikerne i Sandnes om de ønsker storstilt vindmølleutbygging.

I to utvalg har det vært flertall for de to utbyggingene. Men nå jobbes det med et kompromiss som sier ja til bare den ene planen, og mye tyder på at dette forslaget kan få flertall i bystyret.

Thor Magne Seland

Thor Magne Seland er gruppeleder i Høyre.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vindmølleparkene ligger i et område som er definert som ja-område. Vi ønsker å ta ansvar for å nå klimamålene innen 2020, sier gruppeleder i Sandnes Høyre, Thor Magne Seland.

Høyre er det av de store partiene som samla sier ja, både til Norsk Vind som vil ha 25 møller og Vardafjellet Vindkrafts plan for ni møller.

Vil ikke ha vindmøller

Motstanden mot planene er også stor, både av hensyn til naturmiljøet og til den framtidige boligbygginga i Sandnes øst.

I flere partier er det uenighet. Blant annet i Arbeiderpartiet, der representantene blir stilt fritt i bystyret.

Annelin Tangen

Ann Elin Tangen er gruppeleder i Arbeiderpartiet.

Foto: Arbeiderpartiet

– Det er delte meninger om vindmølleparken. Ordfører Stanley Wirak har signalisert at han er imot, men flertallet er for, sier gruppeleder i Ap, Annelin Tangen.

Hittil har det ligget an til flertall for begge utbyggingene i bystyret, men det kan endre seg.

– Som et kompromiss ser vi nå på muligheten for å ta bort prosjektet på Vardafjellet. Dette ligger nærmest Sviland og befolkningen der, sier Tangen.

Skeptiske til kompromiss

Gruppelederne i både SV og Frp, som i utgangspunktet er imot begge søknadene, sier til NRK at de vil vurdere å støtte kompromisset. Samler også Ap seg om dette, mangler det bare en stemme på å få flertall.

Høyre er derimot skeptiske.

– Vi stiller store spørsmål til at dette kompromisset kommer i siste sving. Vi vil selvfølgelig se på forslaget, men er opptatt av å ikke forskjellsbehandle to søknader som er likt begrunna, sier Thor Magne Seland.

Ønsker et samla bystyre

Men både han og Annelin Tangen mener det er viktig med et mest mulig samla bystyre.

– NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) har alltid lytta til kommunene som skal ha anleggene hos seg. Derfor er det viktig at vi kommer med et klart og tydelig signal til NVE, sier Seland.

– Dersom vi har et knapt flertall for to vindparker, er det ikke sikkert at det blir noe. De som ikke ønsker vindmølleparker bør se på muligheten for forslaget med kompromiss, sier Tangen.