Blir det hvit jul?

Meteorologen har regnet på det.

Jul i Sandnes i 2012.

I 2012 kom det uvanlig store mengder snø i Rogaland i desember. Slik så det ut i Sandnes da det var halvannen uke igjen til julaften. Hva slags vær det blir denne julen, gjenstår å se. Men meteorologen har et foreløpig svar.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Julaften er drøye to uker unna, og mange lurer på hva slags vær vi får i julen. Statsmeteorolog Martin Granerød kan svare:

– Ifølge prognosene blir det ganske varmt. Det er 60–80 prosent sannsynlighet for at temperaturen i lavlandet vil ligge over null grader. Samtidig er det 60–80 prosent sannsynlighet for nedbør. Så man må nok regne med litt regn eller sludd, sier han.

Det er altså en grønn og våt jul som venter i Rogaland. Meteorologisk institutt har også lagt ut denne oversikten på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Yr: Værvarsel for Rogaland

Alt håp er ikke ute

Men alt håp om hvit jul er ikke ute, beroliger statsmeteorologen.

– Dette er jo bare usikre varsler. Selv om det er lite grann større sannsynlighet for en mild julaften med litt regn, enn at det går andre veien. Men vi kan fremdeles håpe på hvit jul, sier Granerød.

Les også: – Ser ut til å bli en brun jul

Granerød har også dykket ned i værstatistikken, helt tilbake til 1950. Han kan fortelle at det, kanskje ikke overraskende, er nettopp grønn og våt jul som er mest vanlig i Rogaland.

Lite hvitt i Rogaland

– I ytre strøk av Rogaland har 20–25 prosent av julaftenene vært hvite eller delvis hvite. Lenger inn i fylket, for eksempel i Suldal, er det 70–80 prosent sjanse for hvit eller delvis hvit jul. Det er altså ikke spesielt stor sannsynlighet for hvit jul når man holder seg langs kysten, avslutter Granerød.

Les også: Sjekk værrekordene der du bor