Dommerne skal blåse mindre i år

Det kan bli mindre i fløytelyd på norske fotballbaner denne sesongen. Dommerne skal slutte å blåse når det er skåring. Fløyta skal spares til mer alvorlige forseelser.

– Ja, i år skal fløyta få hvile når ballen går i mål, forteller Stefan Merenyi som er leder i Rogaland Fotballdommerlaug.

Flere gule kort, men mindre blåsing i år for fotballdommer Stefan Merenyi.

Ballen skal fortsatt suse i nettet, men dommeren kommer ikke lenger til å blåse for skåring. Dette er noe av det som er nytt når den norske fotballsesongen nå blåses i gang.

Til helga er det serieåpning i eliteserien, og neste uke er det full rulle også i de aldersbestemte klassene.

– Ja, i år skal fløyta få hvile når ballen går i mål, forteller Stefan Merenyi som er leder i Rogaland Fotballdommerlaug. I stedet for å blåse, skal dommerne nøye seg med å peke og bevege seg i retning midtstreken.

– Årsaken til denne endringen er at dommerfløyta ikke skal brukes i utide, og at den skal spares til mer alvorlige forseelser.

Reglene kommer fra FIFA

Før hver sesong får fotballdommere nye regler og retningslinjer å forholde seg til.

– Og den nye fløytepraksisen ved skåring er en av forandringene i år, sier Merenyi som har over 50 års fartstid som fotballdommer i Rogaland Fotballkrets.

Regelendringen kommer fra høyeste hold i det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Bare i Rogaland Fotballkrets blir det i løpet av sesongen spilt cirka 40.000 fotballkamper, og spillerne kommer sikkert til å juble for skåring minste 100.000 ganger.

– Jeg kan ikke love at dommerne lar være å blåse for alle disse målene, sier Svein Gunnar Hermansen som er dommerkonsulent i Rogaland Fotballkrets. I tvilstilfeller må dessuten dommeren bruke sunn fornuft, slik at spillere og publikum forstår at det skåring.

"Bisletud skal sjøl ha gult!"

– Vi vil ha slutt på at spillere prøver å overbevise dommeren om at en motspiller skal ha gult kort, forteller Stefan Merenyi.

Dommerne kommer fortsatt til å ha gult og rødt kort i lommen, og fra denne sesongen er det stor fare for gult kort hvis du prøver å påvirke dommeren.

– Vi vil ha slutt på at spillere prøver å overbevise dommeren om at en motspiller skal ha gult kort, forteller Stefan Merenyi. Spillere som kommer springende etter dommeren, peker på brystlommen og maser om at en spiller på det andre laget ligger tynt an.

Merenyi tror publikum vil oppleve at dette fører til flere gule kort denne sesongen.