Birgitte Tengs-forfatter om ny etterforskning: – Politiet har mye å jobbe med

Forfatteren av boken «Hvem drepte Birgitte Tengs?» mener etterforskerne vil stå overfor mange mulige spor dersom den uoppklarte drapssaken gjenopptas.

Bjørn Olav Jahr

SKREV BOK OM SAKEN: For et drøyt år siden utga Bjørn Olav Jahr boken «Hvem drepte Birgitte Tengs?».

Foto: NRK

Etter en gjennomgang av saken har Kripos' cold case-enhet anbefalt politiet å gjenoppta etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs på Karmøy i mai 1995.

NRK erfarer at politiet har valgt å følge Kripos' anbefaling. Politiet og Kripos har innkalt til en pressekonferanse om saken på politihuset i Haugesund klokken 12.

– Det er veldig gledelig og positivt, selv om jeg ikke er overrasket, sier forfatter Bjørn OlavJahr til NRK.

For et drøyt år siden utga han boken «Hvem drepte Birgitte Tengs?» etter å ha gransket saken i halvannet år.

Jahr tror en ny etterforskning vil gi politiet mer enn nok å henge fingrene.

Birgitte Tengs

UOPPKLART DRAP: Birgitte Tengs ble funnet drept i mai 1995 bare noen hundre meter fra hjemmet på Karmøy.

Foto: Privat

– Politiet har sagt at det ble etterforsket bredt og det ble nok samlet inn mye materiale, men det har ikke vært brukt på riktig måte. Jeg tror derfor Kripos har sett potensial her, sier han.

Håper gjerningspersonen står frem

I dag trekker han frem nye DNA-analyser og samtaler og avhør med personer som tidligere har vært koblet til saken som sentrale punkter for videre arbeid.

– Samtidig tror jeg politiet har et håp om at personen som har gjort dette vil stå frem, og det ville det vært fantastisk om vedkommende gjorde.

Privatetterforsker Grete Strømme, som bistår familien til Birgittes fetter, mener også det er mye som kan gjøre nærmere 22 år etter drapet.

Privatetterforsker Grete Strømme

PRIVATETTERFORSKER: Grete Strømme bistår familien til Birgitte Tengs' fetter.

Foto: Privat

– Jeg håper de har sett mye av det samme som jeg har sett. Det er DNA-ekstrakter som må retypes på nytt. Det er gjenstander som er funnet på åstedet som ikke er undersøkt og flere andre spor som ikke er fulgt opp, sier Strømme.

Peker på én person

I sin bok går Bjørn Olav Jahr langt i å utpeke en sedelighetsdømt vestlending som Birgitte Tengs' mulige drapsmann. Ikke uventet har forfatteren nå et håp om at denne mannen nå blir tatt i nærmere øyesyn av politiet.

– Det jeg var opptatt av i boka var at han ved flere tilfeller har angrepet kvinner i seksuelt opphisset tilstand, han hadde ikke alibi og han løy om flere forhold som politiet burde funnet ut av, sier Jahr.

Forfatteren understreker samtidig at han ikke er sikker på at denne personen, som er omtalt anonymt i boken, er gjerningspersonen.

– Det at man lyver betyr ikke at man er drapsmann, men det burde fått alarmklokker til å ringe og det gjorde de ikke. På mange måter eksemplifiserer han det manglende etterforskningsarbeidet i denne saken. Det behøver på ingen måte være han, det er mange andre kandidater i denne saken også, sier Jahr.

Bjørn Olav Jahr følger fortsatt Brigitte Tengs-saken og jobber nå med en TV-dokumentarserie om drapet.

Politiet og Kripos ønsker ikke å kommentere utviklingen i saken før pressekonferansen klokken 12 onsdag.