Bjørn Erik var arbeidsledig i store deler av 2016: – 2017 blir knalltøft, men nå håper jeg ting snur

Nav sine prognoser for 2017 viser at arbeidsledigheten vil stige i begynnelsen av året, men så kan ting snu.

Bjørn Erik Poppe Thorsen

Bjørn Erik Poppe Thorsen var av og på dagpenger i 13 måneder. Nå har han jobb.

Foto: Pål Berg Mortensen

– 2016 var en berg og dalbane. De første månedene var det ingenting, så var jeg i en midlertidig stilling gjennom sommeren – så fikk jeg jobb.

I august fikk arbeidsledige Bjørn Erik Poppe Thorsen møte kronprins Haakon som hadde kommet til Stavanger for å delta på åpningen av oljemessa ONS og møte arbeidsledige. I november var ikke den tidligere brønnlederen i BP arbeidsledig lenger, men tiden som ledig har gjort inntrykk.

– Hvordan det var å være arbeidsledig? Det var veldig ... hva skal man si, jeg hadde aldri vært det før. Det var veldig utfordrende. Jeg trodde det skulle gå fint å få ny jobb igjen. Jeg tenkte at jeg var jo flink, jeg vil jo jobbe. Men det var mange som var flinke, som også ville ha jobb. Men det var jo ikke noen jobber å få.

Tøft år

2016 var et tøft år for Poppe Thorsen og resten av det oljekriserammede Rogaland. Arbeidsledigheten var den høyeste i Norge, og i desember var det drøyt 11.600 ledige i fylket. Det utgjør 4,5 prosent av arbeidsstyrken.

Nav i Rogaland tror 2017 også blir tøft, men når vi kommer til jul neste år, så vil det være litt færre ledige.

– Arbeidsledigheten kommer til å øke fra desember fra januar. Det gjør den alltid. Så tror vi arbeidsledigheten vil synke sakte, men sikkert, sier rådgiver i Nav Rogaland, Gustav Svane.

Gustav Svane

Rådgiver i Nav Rogaland, Gustav Svane, forventer en bedring i arbeidsmarkedet i Rogaland. Men først skal ting bli verre.

Foto: Pål Berg Mortensen

Nav sine prognoser viser at 11.200 vil være arbeidsledige i desember 2017. I desember 2016 forventet de 12.000 arbeidsledige.

– Man skal være ydmyk i forhold til det å spå. Vi tror ikke at ledigheten skal særlig opp bortsett fra i januar. Signalene vi får er at det er en positiv utvikling, sier Svane.

Derfor tror Nav altså på en liten bedring i arbeidsmarkedet.

– Vi får inn langt flere ledige stillinger enn tidligere. Det gjelder spesielt innenfor industriarbeid og bygg og anlegg, men det er klart dette med oljeprisen blir viktig, i tillegg til situasjonen i USA, Midtøsten etc. Det er en rekke usikkerhetsfaktorer som spiller inn.

Utviklingen i arbeidsledighet

Slik tror Nav Rogaland at utviklingen i arbeidsledigheten blir. Den prikkete delen av linja er prognosen.

Foto: Nav Rogaland

Fikk jobb

Totalt fikk 48.000 oppleve hvordan det å være arbeidsledig i Rogaland i 2016. En av de var Bjørn Erik Poppe Thorsen.

– I november fikk jeg jobb i Industri Energi. Et vikariat på 15 måneder. Nå vet jeg at jeg har 15 måneder med fast lønn og fast jobb. Det er betryggende.

Men verken Nav-rådgiver Svane eller Poppe Thorsen tør å avblåse krisen.

– Selv om arbeidsledigheten går noe ned så er den høy sammenlignet med de siste ti årene, sier Svane.

– Jeg tror 2017 blir knalltøft, men etter hvert håper jeg på bedring, sier Poppe Thorsen.