– Får kjeft av datteren hvis jeg har bomma

Det gikk overraskende bra da leder for Senterpartiet, Bjarne Undheim, gikk opp i muntlig eksamen i landbruksfag. Men så var det disse vitaminene da.

Senterpartipolitikeren og tidligere bondelagsleder Bjarne Undheim, var idag oppe til muntlig eksamen i landbrukskunnskap.

Det gikk bedre enn forventet da Bjarne Undheim gikk opp i muntlig eksamen i landbruksfag i dag morges. Foto/red: Odd Rune Kyllingstad/Mathias Oppedal

Denne uken er det muntlig eksamen for elever på ungdomsskoler og videregående skoler. Derfor arrangerer Lokalen sin egen muntlig eksamen. I går ble venstrepolitiker, Iselin Nybø, testet i samfunnsfag. I dag gikk Bjarne Undheim opp i landbruksfag.

Når hadde du din forrige eksamen?

– Det er så lenge siden at jeg har glemt det ut, men eksamen har vi jo hele tiden. I dag skal vi ha formannskap og administrasjonsutvalg i Time kommune og det var 4–500 sider å lese. Det er visst eksamener omtrent jamt og trutt, sier Undheim.

Gått på livets skole

Undheim var tidligere leder for Norges Bondelag. Nå er han leder for Senterpartiet i Rogaland. Kunnskapen han tar i bruk under dagens eksamen kommer ikke fra skolebenken.

– Jeg lærte mye av faren min når han levde og av naboer. Også har jeg livets erfaring. Jeg har drevet gård i langt over 30 år nå, så man har jo fått med seg litt, sier han.

Eksamensnerver fantes ikke da Undheims landbrukseksamen startet i morges.

– Jeg er så klar som det går an å være, sier han like før eksamensstart.

Poteten

Vi skal starte om en rotfrukt som på latinsk heter solanum tuberosum. Den er kanskje den mest brukte rotfrukten i norsk kosthold. Hva snakker vi om da?

– Hvis det er en jordfrukt som er mest brukt så må det jo være poteten. Kan ikke forstå noe annet, svarer Undheim kjapt.

Hvor kommer poteten fra?

– Jeg mener det er fra Sør-Amerika. I hvert fall tidlig i Andesfjellene. Det banker noe i bakhodet om det var noe i Afrika også, men jeg er ikke sikker. Jeg satser på Sør-Amerika.

Undheim gir gode og utfyllende svar om poteten og dens opprinnelse. Han forteller om potethistorie fra både utland og innland, men så kommer utfordringen fra sensor Kåre Egeland fra Øksnevad videregående skole.

Hvilke vitaminer er det i poteten?

– Nå får jeg mye kjenn av datteren hjemme, men jeg tror jeg satser på B-vitamin, svarer politikeren.

Politisk landbrukshistorie

Videre handler eksamen om politisk landbrukshistorie. Undheim får spørsmål om hva Norsk Landmannsforbund, som ble startet i begynnelsen av 1900-tallet, heter i dag.

– Det må være Norsk Bondelag, svarer han.

I 1920 var det noen som gikk ut av Norsk Landmannsforbund som ble til noe spesielt, kan du tenke deg hva det var?

– Ja, det må være Norsk Bonde- og småbrukerlag.

Ja, men..

– Nei, det var gjerne ikke det da, avbryter Undheim.

– Vi er på det som ble Senterpartiet etter hvert. Det het vel Bondepartiet, sier han.

De hadde med seg en omstridt person som statsråd på 1930-tallet? Han hadde et navn som i mange sammenhenger blir brukt om en som er en sviker.

– Var det Quisling?

– Klarte seg rimelig godt

Resten av den uformelle eksamenen handler om jærsk landbrukshistorie. Undheim snakker om Ole Gabriel Kverneland og hans betydning for landbruk på Jæren, før politikeren blir sendt ut på gangen. Sensor skal gå igjennom svarene.

– Det er en veldig streng sensor så det går antagelig gale dette her. Men jeg tror jeg fikk til en del. Det var bare det med de vitaminene. Det gikk en viss plass, sier Undheim ute på gangen.

– Hvis jeg har bomma, så får jeg kjeft, legger han til.

Sensor Egeland er fornøyd med Undheims innsats.

– Jeg syns han klarte seg rimelig godt. Han gjorde noen feilskjær, men så tok han seg inn igjen. Han falt ikke, sier Egeland.

– At poteten er en av de største C-vitaminkildene vi har og at den hindret skjørbuk, det hadde han ikke peiling på, legger sensoren til.

Moro med femmer

Senterparti-lederen ender med en femmer i muntlig eksamen.

– Det skal visst være bra, så da får vi være fornøyde i dag. Det gikk bedre enn forventet. Jeg tenkte at jeg får være med på noe som forhåpentligvis lytteren syns er moro, sier Undheim.

Landbrukseksamen var moro for flere enn lytterne, ifølge Undheim.

– Jeg pleier å si at en dag uten moro er ingen god dag, så om jeg har hatt litt moro i en dag så er det bra, sier han.