Biskopen besøkte unik rusavdeling

Landets første sykehjemsavdeling for rusavhengige ligger på Stokka i Stavanger. Tirsdag kom biskop Erling Pettersen på besøk.

Biskopen besøkte rusavdeling

Mangeårig beboer på rusavdelingen på Stokka sykehjem, Ove Hagen, synes det var stas å få besøk av Stavanger-biskop Erling Pettersen.

– Dette er en så fin ordning! Vi er jo egentlig snille og kjekke folk vi også, sier Ove Hagen.

Han er en av de 17 beboerne på rusavdelingen på Stokka sykehjem i Stavanger, og har bodd her i flere år. Da den åpnet i 2006 var det den første sykehjemsavdelingen i landet for rusavhengige.

Og tirsdag var det dags for storfint besøk: Stavanger-biskop Erling Pettersen hadde bedt spesielt om å få besøke beboerne på denne avdelingen under visitasen i Stavanger.

– Her får de faktisk hjelp til å mestre hverdagen, sier biskopen, mens han blir vist rundt og hilser på beboerne.

Erfaring fra Brasil

Åpenhet, respekt og verdighet er ledetrådene på rusavdelingen. Her er det ingen skam – ingen tabuer. De får ta seg en øl og en røyk som de vil.

– Da jeg jobbet som prest i Brasil bestod menigheten min av mange rusmisbrukere, så jeg fikk se hvor viktig det er å møte folk med respekt og verdighet, og jeg så hvor viktig det var at de kunne ha et sted de kunne være seg selv, sier Pettersen.

Akkurat det har også andre kommuner – deriblant Oslo – fått med seg, og har etablert lignende rusavdelinger som den på Stokka.

– Kjempekjekt og koselig

– Det var godt å se deg!

Mottakelsen fra beboerne var det i alle fall ikke noe å si på da biskopen entret lokalene på Stokka.

– For meg var et helt kjempekjekt! Og så er det koselig å se at til og med biskoper bryr seg og tenker litt på oss. Alkoholisme er jo en sykdom det også, sier Hagen.

Avdelingslederen på Stokka, Rune Skjæveland, innrømmer at det ikke har gått helt knirkefritt siden starten for åtte år siden.

– Du ror mens du bygger båten, så da må du tåle å bli litt våt på tærne av og til, men det har gått veldig bra, sier han.