Hopp til innhold

Biskop Baasland visste ingenting

Konkursbegjæringen mot biskop Ernst Baasland og hans kone skyldes en mors fortvilte kamp for å redde en sønn.

Biskop Ernst Baasland
Foto: Bast, Ida von Hanno / SCANPIX

Først for kort tid siden fikk biskopen selv vite om alle lån som hans kone har tatt opp de senere årene.

Det bekrefter biskop Ernst Baasland overfor NRK Rogaland i dag.

I går ble det kjent at biskopen og hans kone begge er begjært personlig konkurs av Bodhild Baaslands søskenbarn Finn Finsnes og hans kone. Kravet skal være på flere millioner kroner og biskopen har selv stått som garantist for ett av lånene.

I tillegg eier biskopens kone en leilighet i Oslo som er pansatt for nær 9 millioner kroner.

Vondt

Basland har tidligere ikke villet kommentere saken annet enn at han har beskrevet den som en personlig tragedie knyttet til familien. I dag forteller biskopen for første gang om bakgrunnen:

- Det er viktig å rydde opp i alle spekulasjoner omkring denne saken. Det handler ikke om spillegalskap eller uvettig bruk av penger. Saken er på mange måter enkel. En sønn har hatt økonomiske problemer og en mor og andre ville hjelpe. Så blir til slutt gjeldsbyrden for stor. Det er det enkle og vonde faktum i denne saken, sier Baasland til NRK Rogaland.

Kjent

- Hvor lenge har du visst om dette?
- Ikke så veldig lenge, sier Baasland.
- Kunne du selv ha taklet dette anderledes? - Jeg kan ikke se at jeg kunne gjort det, bortsett for at jeg burde vært kjent med dette før, sier Baasland.

Ernst Baasland
Foto: Bast, Ida von Hanno / Scanpix

En av biskopens fire sønner har i lengre tid drevet sitt eget enmannsforetak. Han har de siste årene fått stadig større økonomiske problemer og ikke klart å gjøre opp gjeld.

Sterkt

Hans mor, som også har abeidet og delvis bodd i Oslo, skal ha forsøkt å hjelpe sønnen ut av uføret. Det skal ha ført til at hun stadig har tatt opp nye banklån, både med pant i Oslo-leiligheten og private lån fra familie og venner - uten ektemannens viten.

- Jeg visste ikke om konkursbegjæringen før i går og jeg må ta den belastningen det er, men dette berører kone og barn på en svært sterk måte, sier Baasland.

Brettet ut

- Jeg skjuler ingen ting. Her blir alt brettet ut på en måte som andre i samme situasjon ikke ville ha opplevd, sier Baasland.

Biskop Ernst Baasland beskriver situasjonen som uvirkelig og er innstilt på å stille til disposisjon de midlene famlilen har for å ordne opp. Det innebærer verdier som en leilighet og en hytte.

- Regner du med på å møte i retten?
- Det vil jeg ikke spekulere i.
- Hva med summen?
- Den kan jeg ikke kommentere, sier Baasland

Spekulasjoner

- Hvordan har du opplevd den oppmerksomheten som har vært:?

- Fordi jeg har den stillingen jeg har blir det veldig mye oppmerksomhet. Jeg mener det er viktig å feste oppmerksomheten omkring hva dette innebærer. Og dette berører både min familie, kone og barn og også en annen familie på en sterkt måte. Det er også årsaken til at jeg nå velger å snakke om dette, sier Baasland.