Hopp til innhold

Politiet i brev til Tengs' fetter: – Du er ikke mistenkt

Politiet bekrefter at Birgitte Tengs' fetter aldri har hatt status som mistenkt i den fornyede etterforskningen av drapssaken.

Stedet der Birgitte Tengs ble drept

Stedet der Birgitte Tengs ble funnet drept. Lokalsamfunnet rundt har siden drapet opplevd splittelse på grunn av uklarhet rundt hvem som sto bak.

Foto: Nordahl, Aleksander / NTB scanpix

I et brev onsdag opplyser politiet at fetteren ikke er mistenkt for drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs i 1995. Det skriver Stavanger Aftenblad.

– De ser vekk fra tilståelsen etter en nøye analyse fra etterforskningsgruppen. Han har verken hatt status som siktet eller mistenkt i den nye etterforskningen. I klartekst betyr det at han ikke har noe med saken å gjøre, sier fetterens advokat, Arvid Sjødin, til NRK.

Sjødin forteller at anklagene har hindret fetteren i å leve et normalt liv i Norge de siste 21 årene.

– Nå kan han endelig bli renvasket for en anklage som er noe av det verste man kan bli anklaget for.

– Ikke mistenkt eller siktet

Fetteren tilsto på et tidlig tidspunkt i etterforskningen, etter å ha sittet isolert i varetekt i en måned, at det var han som voldtok og drepte kusinen, men trakk tilståelsen. Han ble senere frikjent i straffesaken, men dømt i den sivile prosessen til å betale erstatning til Tengs' foreldre.

Arvid Sjødin

Fetterens mangeårige advokat, Arvid Sjødin, mener brevet til klienten hans «viser at norsk politi endelig har forstått hva falske tilståelser betyr».

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Erstatningsdommen er senere opphevet etter behandling i Menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

«Politiet bekrefter samtidig at NN (navnet på Birgitte Tengs' fetter) ikke på noe tidspunkt etter at ny etterforskning ble igangsatt 3. januar 2017 har hatt status som mistenkt eller siktet i saken», skriver påtaleansvarlig Lars Ole Berge i brevet til fetteren.

– Brevet viser at norsk politi endelig har forstått hva falske tilståelser betyr. Den gangen, da saken ble behandlet i retten, gjorde de ikke det, sier fetterens advokat, Arvid Sjødin, til Aftenbladet.

Tar saken til Høyesterett

Nå vil fetterens advokat begjære Høyesteretts kjennelse fra 2010 omgjort. Den gang ble det avgjort at han ikke fikk gjenåpnet den sivile saken der fetteren ble dømt til å betale erstatning.

– Høyesterett kan neppe la en dom som er uriktig bli stående. Det strider mot EMK artikkel seks og åtte. Vi må bruke de virkemidlene vi har til å få en endelig renvaskelse, sier Sjødin til NRK.

Tengs ble funnet voldtatt og drept på Karmøy i mai 1995. I 2016 gikk cold case-gruppen gjennom saken, og i desember samme år ble det opprettet en etterforskningsgruppe for å gå gjennom alle spor på nytt.

Ett år senere, i januar i år, opplyste gruppen at etterforskningen ikke hadde gitt grunn til å rette mistanke mot noen personer.

Flere nyheter fra Rogaland