Birgitte-saken – et uløst mørkt kapittel

20 år etter at Birgitte Tengs ble brutalt voldtatt og drept i Kopervik, får politiet stadig inn nye tips.

Birgitte Tengs sin grav

20 år etter vet man ennå ikke hvem som drepte Birgitte Tengs.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Natt til 6. mai i 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs brutalt voldtatt og drept ved Gamle Sundsveg i Kopervik.

De siste timene hun levde, på kvelden den 5. mai, haiket hun fra bedehuset på Avaldsnes til Kopervik sentrum, hvor hun møtte noen venner. Hun ble sist sett i gågaten i Kopervik like etter midnatt. Vitner har opplyst at hun snakket med en ukjent i en bil. Etter dette stopper alle spor.

Natt til 6. mai i 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs brutalt voldtatt og drept ved Gamle Sundsveg i Kopervik.

Politiet kjørte videre

Birgitte Tengs ble funnet av en bonde like ved Gamle Sundsveg morgenen etter. Da lå det synlige blodspor langs veien. Hun hadde store hodeskader, kjolen var trukket opp, og trusen var trukket ned. Tidligere på natten kjørte en politipatrulje langs veien og oppdaget blodspor, men de antok det var blod fra en sau, og kjørte videre.

Ett år etter det brutale drapet sto politiet fortsatt uten avgjørende spor, og trappet ned etterforskningen.

Natt til 6. mai i 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs brutalt voldtatt og drept ved Gamle Sundsveg i Kopervik.

Tar selvkritikk

Politiet har fått massiv kritikk for sin etterforskning av saken opp gjennom årene. De tar i dag selvkritikk for at enkelte ting i etterforskningen kunne vært gjort annerledes.

– Det er klart at vi kan ha oversett enkelte ting i etterforskningen. Vi har jo et drap uten gjerningsmann, sier politiadvokat Thor Buberg i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Da Birgitte Tengs ble funnet drept, hadde hun flere lange, blonde hårstrå i hånden. Rettsmedisinsk institutt mente hårene ikke stammet fra Birgitte selv, og politiet startet jakten på en gjerningsmann. Rundt 1500 personer ble avhørt, og det ble tatt DNA-prøver av rundt 500 personer. Etter ett år og tre måneder kom det frem at hårene kunne stamme fra Birgitte selv likevel. Politiet måtte starte på nytt.

– Kan viktige bevis ha gått tapt?

– Det handler om å ta valg, og det er mulig vi kan ha tråkket feil, sier Buberg.

Fetteren siktes for drapet

Flere personer som var utelukket, kom igjen i politiets søkelys, og en ny etterforskning ble startet. Politiet snudde bunken, og valgte ut de mest interessante sporene. I denne etterforskningen kom fetteren til Birgitte Tengs inn i saken. I februar 1997 ble han pågrepet og siktet for drapet.

Etter å ha blitt avhørt døgnet rundt i flere uker, tilsto han drapet i mars samme år. Han trakk imidlertid tilståelsen tilbake, fordi han mente han var blitt presset til å tilstå, og dikte opp en historie.

En 19-årig fetter av den drepte Karmøy-jenta Birgitte Tengs ble i Haugesund forhørsrett varetektsfengslet for fire uker med brev og besøksforbud i dag. Han er siktet for voldtekt og overlagt drap.

En skandale for politiet?

Arvid Sjødin, som er forsvareren til fetteren, er svært kritisk til måten avhørene ble gjennomført på.

– De ante tydeligvis ikke hvor grensene skulle gå. Å holde en ung gutt i avhør på den måten, er ikke holdbart, sier han.

Sjødin går så langt som å kalle hele saken en politiskandale.

For fetteren ble dømt. I oktober 1997 ble han i Karmsund herredsrett dømt til 14 års fengsel for drapet på, og voldtekt av sin kusine. I tillegg ble han idømt å betale en oppreisning til Birgitte Tengs sine foreldre på 100.000 kroner.

Saken ble anket til Gulating lagmannsrett, hvor fetteren ble frikjent. Han ble likevel dømt til å betale erstatning i et sivilt søksmål. Dette ble anket til Høyesterett, som opprettholdt lagmannsrettens dom.

I 2003 dømte Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg den norske stat for brudd på menneskerettighetene. Fetteren fikk 1,2 millioner kroner i erstatning.

Det kan bli en ny DNA-jakt for å finne drapsmannen til Birgitte Tengs. Politiet vil nå vurdere om det skal gjøres nye undersøkelser. Ny DNA-teknologi kan avsløre drapsmannen i den uoppklarte saken fra 1995.

Hva nå?

Politiadvokat Thor Buberg har siden høsten 2000 hatt Birgitte Tengs-saken som en av sine hovedoppgaver. Da fikk han i oppdrag av Riksadvokaten å gå gjennom saken på ny.

Etter fire måneder innstilte han på at saken skulle tas opp igjen. Etter dette har politiet i Haugesund gjort en rekke nye avhør, sjekket DNA og fulgt opp rundt 100 tips.

Spesialenheten for politisaker griper inn i Birgitte Tengs-saken.Årsaken er at en tipser har prøvd å gi politiet i Haugesund opplysninger som han mener kan kasta nytt lys over den 17 år gamle uoppklarte drapssaken. Politet har imidlertid aldri tatt tipseren på alvor.

Senest for en drøy uke siden kom det tips til politiet, flere av dem om navngitte, potensielle gjerningsmenn. De få uavklarte tipsene etterforskes nå videre.

– Vi går gjennom alle tips vi får inn. Noen av tipsene ser vi ganske fort at ikke er noe å gå videre med. Andre er mer interessante, og noen er svært interessante. Men vi er langt fra å ha noen mistenkt gjerningsmann, sier Buberg.

I fjor opphevet Stortinget foreldelsesfristen for drap, så saken blir ikke automatisk henlagt om fem år. Men kanskje blir drapsgåten aldri løst. Politiet beskriver saken som et mørkt kapittel.

– Denne saken er vond. For politiet, samfunnet og ikke minst for de involverte, sier Buberg.